Naivne Sežančanke spletnim ljubimcem nakazale tisoče evrov

FOTO: Pixabay

SEŽANA – Na policijski postaji Sežana so v zadnjih mesecih prejeli kar tri prijave goljufije z istim načinom delovanja. Gre za tako imenovano ljubezensko prevaro, ko neznanec z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

 

500 evrov za ladijsko pristojbino 
V  prvem primeru je ženska nakazala 500  evrov, kolikor naj bi znašala pristojbina za ladijsko pošiljko, preko katere naj bi ji internetni ljubimec poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Plačilo je pristalo na turškem računu.

Nakazala mu je 20 tisočakov
V drugem primeru je oškodovanka ljubezenskemu prijatelju nakazala skupaj 20.000 evrov za zavarovanje pošiljke, ki naj bi ji jo dobila od spletnega ljubimca. Plačilo je bilo izvedeno na različne banke v Italiji.

Denar nakazala na Poljsko
V tretjem primeru, ki ga obravnavajo policisti, pa je oškodovana ženska za prejem pošiljke nakazala skupaj 6.357 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne  prijavnine, kotizacije  in podobno. Izvedla je tri plačila na bančne račune na Poljskem.

Predstavljajo se kot osamljeni in bogati zdravniki
Storilci v tovrstnih goljufijah običajno oškodovance najdejo na družbenihomrežjih, najpogosteje na facebooku in instagramu, kasneje pa z njimi komunicirajo preko aplikacij, kot so messenger, skype, viber, Whatsup in podobno. Običajno ženskam pišejo, lahko pa tudi pokličejo.

Predstavijo se kot vojaki na mirovnih misijah, zdravniki, delavci na naftnih ploščadih, predvsem pa imajo dobro pripravljeno zgodbo, da so osamljeni in premožni, pošiljajo fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos. Tovrstno pisanje in kontaktiranje lahko traja več mesecev ali celo let, saj želijo pridobiti zaupanje žrtve. Čez čas pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da potrebujejo za urejanje poti, vizuma in razne druge dokumentacije.

Prevarante nemogoče izslediti

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila  na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t.i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.

Policisti so lani obravnavali 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi je bila povzročena škoda v višini približno 900.000 evrov, v letu 2021 so do 10. marca 2021 obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj, pri čemer je bila skupna škoda 15.000 evrov.

Policija svetuje
Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, vam svetujemo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na facebooku, skypu in drugod, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Izgleda naj, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čim prej prijavite na najbližji policijski postaji.

Več informacij: https://www.varninainternetu.si/ljubezenska-prevara/

Uredništvo