Nadzorni odbor Občine Izola meni, da so za milijonsko odškodnino, ki so jo plačali, krivi župani, občinski uradniki in odvetnica Monika Mavsar

Igor Kolenc, nekdanji župan in odvetnica Monika Mavsar (desno), ki Občino Izola zastopa okoli deset let. FOTO: Izola.si

IZOLA – Desetčlanski nadzorni odbor Občine Izola s predsednikom Milanom Bogatičem (Izola prihodnosti – Levica), podpredsednico Vesno Tavčar (Izolani), ter člani Aljažem Miškom (PNI – lista Evgenija Komljanca), Venis Bohinec (ISNS – narodnost), Zlato Ceglar (Izola 2030), Romandom Frankom (Izola prihodnosti), Luciom Gobbom (SD), Mitjo Kobalom (SDS), Flory Banovac (Desus) in Mirom Vaničem (IJN) je za to, da je morala Občina Izola (OI) lansko leto plačati rekordno odškodnino, v višini milijon devetsto evrov podjetju R Mercuri, v poročilu, ki so ga objavili predvčerajšnjim, okrivilo odvetnico Moniko Mavsar iz Lucije, nekdanje izolske župane ter “trmoglavost in arogantnost” občinskih uradnikov, ki naj bi imeli svoje interese.

Spomnimo, do sodnega spora med občino in podjetjem je prišlo zaradi spremembe namembnosti prostora, na katerem stoji tako imenovana Amonova delavnica, ki jo je leta 2005 kupilo podjetje R Mercuri. Sodišče je razsodilo, da je podjetje utrpelo škodo iz naslova morebitne izgube, ki bi nastala s poslom, ki ga niso mogli izpeljati.

Nerazumljivo je, tako odbor, da si je odvetnica dovolila “začetniško napako, ki je občino stala možnosti uspeha na Vrhovnem sodišču RS”.

Na 49 straneh poročila piše tudi: “Odvetniška pisarna je naredila toliko napak, da to ne morejo biti samo nesrečna naključja, zato jo je potrebno prijaviti organom pregona, skupaj z vsemi ostalimi, posredno ali neposredno, vpletenimi predstavniki občine. Predlagamo razmislek o tožbi odvetniške pisarne ter naznanitev odvetniški zbornici,” so navedli, prav tako pa predlagali takojšnjo prekinitev pogodbe z odvetnico.

No, nadzorni odbor za take odločitve, pa tudi predloge ne, ni pristojen, o tem bo moral odločati župan.

Pojavljajo se tudi namigovanja, da si nekateri svetniki želijo Mavsarjevo zamenjati z drugo odvetniško družbo, po neuradnih informacijah nekaterim svetnikom pravnica ni po volji.

Odvetnica Mavsar je povedala, da je delala strokovno in zagotovo naredila vse, kar se je storiti dalo. Če se bodo neresnične obtožbe širile, bo sprožila sodne postopke, je napovedala. M. K.

Celotno končno poročilo o nadzoru postopkov si lahko preberete na povezavi:

http://izola.si/obcina-izola/organi-obcine/nadzorni-odbor/sklepi-in-porocila/