Nadaljevanje sojenja Kobram

Dibran Hoxhaj s sodnim tolmačom na sojenju, foto: FPA

V zadnjih tednih je sojenje obdolžencem v zadevi Kobra razburkalo Slovensko javnost, upor v zaporu, priseganje na Koran in ponovno smešne nizke sodne kazni so samo nekateri primeri, ki polnijo naslovnice slovenskih medijev.

Prejšnji vikend (13. Oktober) je v javnosti odjeknila novica o uporu v Dobovskem zaporu, kjer je 25 zapornikov ostalo na dvorišču in se ni želelo vrniti v svoje celice. Upor naj bi v zaporu sprožil ravno Valon Hoxhaj, kateremu sodijo na koprskem sodišču v zadevi Kobra in so ga poleti iz varnostnih razlogov premestili iz koprskega pripora v Ljubljano.

Valon Hoxhaj povzroča nemalo preglavic Slovenski policiji

Valon Hoxhaj je za incident na sojenju poskrbel že v začetku julija, saj naj bi se sodnici opravičil, ker je pozabil Koran, na katerega je želel priznati svojo nedolžnost. Je pa na sojenje svoj izvod Korana prinesel Besim Imeri iz Pirana, ki je želele na knjigi izpovedati svojo nedolžnost.

V nadaljevanju sojenja v zadevi Kobra sta prejšnji konec tedna pričala Marjan in njegov sin Gabrijel Deluk, ki sta obdolžena tihotapljenja ljudi. Oče je tokrat na sojenju sicer zanikal svoje priznanje, ki ga je podal ob prijetju in se je nanašalo na ilegalno tihotapljenje ljudi. Njegov sin Gabrijel pa je ponovno priznal trgovino z ljudmi in povedal, da je bil v navezi zgolj z Urimom Rexhajem, ki je bil že obsojen na dve leti in pol zaporne kazni in 7200 evrov denarne kazni.
Gabrijel Deluk, ki je svojo krivdo sicer že priznal, je bil obsojen na 14 mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let in tisoč evrov denarne kazni.

Na sojenju sta se glavna obdolžena Valon in Dibran Hoxhaj tudi pritoževala o razmerah v priporu. Valonov odvetnik Branko Gvozdić je ob tem dodal, da je bila premestitev obtoženega v zapor v Ljubljano nezakonita, po njegovem mnenju pa bi ga lahko iz Kopra premestili le v Novo Gorico.

O sojenju v zadevi Kobra bomo še poročali na našem portalu.

Sebastjan J