Na Storžiču pod plazovi umrli trije, trije so poškodovani

FOTO: Pixabay

PREDDVOR – Na severnem delu 2.132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp sta dva snežna plazova zasula štiri alpiniste. Trije alpinisti so umrli, eden je hudo poškodovan, prav tako sta poškodovana dva reševalca, eden huje. 

 

Tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave je danes okoli dveh popolne sporočil, da na območju Storžiča poteka obsežna reševalna akcija. Dodal je, da gre za “najmanj dva dogodka s hujšimi posledicami”. Ob 16. 15 pa so sporočili, da je reševanje na terenu končano ter da so po prvih podatkih tri osebe izgubile življenje.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje, je plaz ob 10.40 plaz na Kramarjevi poti zasul dva planinca. Oba sta poškodbam podlegla. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tržič in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP in GRS na krovu.

Še en plaz

Ob 13.57, med reševalno akcijo, se je v Krambergerjevi steni, na višini okoli 2.000 metrov sprožil še en snežni plaz, ki je odnesel še dva planinca. En planinec je poškodbam na kraju podlegel, drugi se je hudo poškodoval. Med umikom pred drugim plazom si je eden reševalcev poškodoval roko. Tri mrtve in oba poškodovana so s helikopterjem slovenske vojske prepeljali v dolino.

Odsvetujejo gibanje v visokogorju

S kranjske policijske uprave so sicer že zjutraj opozorili, da se gibanje v visokogorju odsvetuje, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra, izredno nevarne.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1800 metrov je namreč tretje stopnje, nad to mejo pa je nevarnost velika, četrte stopnje. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri. Takšne razmere bodo tudi v prihodnjih dneh.

 

Uredništvo