Na severnem Primorskem 729 aktivnih okužb, od začetka epidemije umrlo 229 oseb

Regijski štab civilne zaščite za severno Primorsko sporoča, da je bilo v tamkajšnji regiji potrjenih 61 novih okužb. Skupno število aktivno okuženih je trenutno 729. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 616, štiri statistične regije imajo nekoliko nižjo pojavnost. 

V sedemdnevnem obdobju so bile v Goriški statistični regiji potrjene 304 okužbe, to je v povprečju 43,4 na dan oziroma na 100.000 prebivalcev 36,7 odstotka. Le dve regiji imata nižjo pojavnost na državni ravni, in sicer 40,3 odstotka na dan. Skupno število doslej okuženih v trinajstih občinah severne Primorske je 8.186, kar znaša 6,9 odstotka pozitivnih.

Po podatkih sledilnika covid-19 je v bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru 41 bolnikov, trije so na intenzivni negi, vsi potrebujejo pomoč respiratorja. 

Na severnem Primorskem je položaj, glede števila okužb trenutno dokaj spodbuden. Sedemdnevna pojavnost je v dnevnem obdobju tretja najnižja med vsemi slovenskimi regijami, v 14-dnevnem odboju pa imajo štiri regije ugodnejše številke.

 

Ekipa novogoriškega zdravstvenega doma. FOTO: Ervin Čurlič

 

Včeraj je bilo v Goriški statistični regiji potrjenih 61 novih okužb, od tega 20 v občini Nova Gorica, 12 v Ajdovščini. Aktivnih primerov je 729, skupno število vseh potrjenih okužb pa 8.186 kar znaša 6,9 odstotka prebivalcev. Po podatkih sledilnika covid-19 je od začetka epidemije za posledicami koronavirusne bolezni umrlo 229 oseb oziroma 2,8 odstotka ljudi.

Največ aktivnih okužb je trenutno v občini Nova Gorica, in sicer 218, v občini Ajdovščina pa 121. Najvišja pojavnost na 100.000 prebivalcev je trenutno v občini Kanal, kjer je 41 aktivnih okužb, najnižja pa je v občini Cerkno, kjer je trenutno 14 okužb.

V Novi Gorici je danes potekalo testiranje s hitrimi antigenskimi testi za zaposlene v trgovski in tudi drugih storitvenih dejavnostih. Opravljenih je bilo 142 testov, vsi so bili negativni. Na Ajdovskem je bilo danes testiranje za zaposlene od četrtega do devetega razreda in zaposlene v otroškem varstvu. Zdravstveni dom Ajdovščina je odvzel 228 brisov, vsi so bili negativni.

Ekipo zdravstvenega doma Nova Gorica jutri čaka zahtevnejša naloga, testirala bo zaposlene v vzgoji in izobraževanju. V prostorih Medpodjetniškega izobraževalnega centra na Cankarjevi ulici v Novi Gorici pričakujejo več kot 1.000 ljudi.

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi se bo za prebivalce občin Ajdovščina in Vipava, nadaljevalo tudi v naslednjem tednu, a v spremenjenih terminih. V Ajdovščini bo v prostorih Mladinskega kulturnega centra testiranje v ponedeljek, četrtek in petek med 6.30 in 12. uro.  V torek in sredo, med 15. in 17. uro, pa bo hitro testiranje prvič tudi v Vipavi, in sicer v prostorih Kulturnega doma.

Uredništvo