Na Primorskem čez vikend prijeli vodiče in skoraj 600 migrantov

Nezakoniti prebežniki na Primorskem. Vir: Nova24TV

Policisti so na območju PU Koper čez vikend obravnavali kar 587 ilegalnih prehodov državne meje. Prijeli so tudi vodiče ilegalnih migrantov. 

Prijeli vodiče 
V soboto, 8. oktobra, so cestninski nadzorniki na Škofijah ustavili vozilo kangoo francoske registracije brez vinjete. Policisti so ugotovili, da je voznik 30-letni državljan Francije, prevažal pa je še štiri državljane Iraka in državljana Afganistana.

V nedeljo, 9. oktobra, so policisti ob 3.20 na bencinskem servisu v Šmarjah ustavili osebni avtomobil renault express italijanske registracije. Vozil ga je 18-letni državljan Kosova, v vozilu je bilo še osem državljanov Bangladeša, ki so prišli prek državne meje nelegalno.

V ponedeljek, 10. oktobra, so možje v modrem ob 1.48 na Bivju ustavili kombi traffic ljubljanske registracije. 45-letni voznik iz okolice Ljubljane je prevažal 16 oseb, državljanov Iraka, ki so prišle v Slovenijo nelegalno.

Vozijo jih kar z avtobusi
Spomnimo, pred dnevi so v uredništvo Nove24TV prejeli sporočila zaskrbljenih prebivalcev Rakitovca in okolice. Vaščani (imena hranijo v uredništvu) so zaskrbljeni, ker migranti že nekaj časa v večjih skupinah vsakodnevno prehajajo mejo v našo državo. “Prejšnji teden sem se zjutraj zbudil in sem jih imel pred hišo vsaj dvajset,” nam je povedal domačin, ki se tako kot njegovi sovaščani že nekaj časa dnevno sooča z množičnimi prihodi migrantov.

Toliko jih je, da jih je treba odpeljati z avtobusi. Po besedah vaščanov, ki prihode prijavljajo policiji, so od vsepovsod, iz Indije, Nepala, Pakistana, tudi iz Afrike. Spodnji videoposnetek nam je poslal Rakitovčan, ki je stanuje v neposredni bližini migrantske poti.

Policija potrdila povečano število ilegalnih prehodov
O tem so novinarji vprašali tudi policiste koprske policijske uprave, ki potrdili, da so od spomladi letos na območju Rakitovca zaznala porast ilegalnih migrantov, ki na območje Slovenije vstopajo ilegalno. Potrdili so tudi, da v primeru prijetja večjih skupin najamejo pogodbenega prevoznika, ki zagotavlja avtobus. “Policija aktivno spremlja problematiko, povezano z nedovoljenimi prehodi državne meje, ter se odziva z organizacijskimi, kadrovskimi in logističnimi ukrepi za obvladovanje povečanega števila postopkov z osebami, ki nedovoljeno vstopijo v Slovenijo,” so še dejali in dodali, da je glede na povečan trend ilegalnih prehodov meje na območje Rakitovca dnevno napotenih več policijskih patrulj PP Koper, specializirane enote za varovanje državne meje ter občasno policisti postaje konjeniške policijske enote in drugih enot, prav tako se večkrat mesečno opravlja opazovanje s helikopterjem slovenske policije.

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač