Na pediatrični kliniki ležijo otroci okuženi s covidom, povečano je število okužb med otroci starimi od 5 do 14 let

Fotografija je simbolična. FOTO: UKC Ljubljana

Vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci opozoril, da število bolnikov, ki potrebujejo obravnavo na oddelkih za intenzivno zdravljenje, iz dneva v dan raste. “Ocene statistikov Inštituta Jožef Stefan so v zadnjem tednu sicer nekoliko boljše, vendar to ne pomeni, da smo na varni strani,” je opozoril in med drugim razkril, da je večina hospitaliziranih (72 odstotkov) in tistih, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivnem oddelku (84 odstotkov), necepljenih. Tisti, ki so bili cepljeni in so kljub temu zboleli s težjo ali kritično obliko bolezni, so starejši bolniki s sočasnimi kroničnimi boleznimi, med njimi prevladujejo bolniki s hudimi težavami imunskega sistema. K cepljenju pozivajo tudi nosečnice, saj “imajo te lahko proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. V UKC Ljubljana je ena, s koronavirusom okužena nosečnica, po porodu umrla”.

 

Včeraj je bilo, kot je razvidno, opravljenih 5.618 PCR testov in 31.328 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 1.011 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR-testov znašal 18 odstotkov. Število cepljenih se še naprej povečuje. Število prvih odmerkov je preseglo 1.100.000, kar pomeni, da je z enim odmerkom trenutno cepljenih 52 odstotkov populacije oziroma 62 odstotkov starejših od 18 let. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 55 odstotkov odraslih oziroma 46 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 50 let je z enim odmerkom cepljenih 74 odstotkov oseb, z vsemi potrebnimi pa 67 odstotkov.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba

Prof.dr. Matjaž Jereb. Vir: Facebook/Vlada RS

Naše kapacitete so omejene
Konec meseca lahko po besedah dr. Matjaža Jereba pričakujemo 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih posteljah in od 130 do 140 tistih, ki bodo potrebovali oskrbo na oddelkih za intenzivno zdravljenje. “Moramo se zavedati dejstva, da so naše kapacitete omejene.” Ne zadostuje namreč le povečanje števila postelj za covidne bolnike, potrebno je tudi usposobljeno zdravstveno osebje, ki ga je mogoče dobiti na neurgentnih necovidnih oddelkih na način, da se zmanjšuje dejavnost teh oddelkov. Z naraščanjem števila covidnih bolnikov se bo omejevalo dejavnosti na necovidnih oddelkih in posledično bo prišlo do škode tudi za skupino bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, potrebujejo operativne posege, preglede v ambulanti, a niso okuženi s covidom-19 in so morda celo cepljeni.

FOTO: UKC Ljubljana

“Pozivam vse posameznike, ki niso cepljeni, pa bi s tem lahko pomembno vplivali na epidemijo ter zmanjšali pritisk na bolnišnice, da to storijo in odmislijo vse neracionalne in nestrokovne razloge, da odlašajo s tem dejanjem.” Nobeno od cepiv po besedah Jereba ni 100 odstotno učinkovito, pa vendarle je potrebno izpostaviti, da lahko s cepljenjem pomembno vplivamo na verjetnost ali bo posameznik potreboval bolnišnično obravnavo. “Če ste cepljeni, je manjša verjetnost kritične oblike bolezni. V javnosti slišimo pozive proti celjenju, proti maskam in proti testiranju. Bojim se, da so za temi pozivi drugi interesi, predvsem pa ne temeljijo na strokovnih argumentih.”

Po besedah Jereba epidemiji nikakor ne smemo pustiti proste poti, saj nas v tem primeru čaka slab scenarij. “Zato je na vseh nas, da storimo vse, kar lahko, in da uporabljamo vsa orodja, s katerimi lahko epidemijo obvladujemo. Najučinkovitejše orodje je gotovo cepljenje,” je bil jasen.

Otroški oddelki so polni, okužb je veliko tako med osnovnošolci kot srednješolci
Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn je povedal, da čeprav je koledarsko gledano šele jesen, lahko za otroško populacijo rečemo, da je že skoraj zima. “Vsaj kar se kroženja virusov tiče. Trenutno med otroki prevladujejo virusi, ki povzročajo okužbe dihal.” V sezoni 2019/20 smo imeli po besedah Pokorna hudo epidemijo gripe, ki je zelo prizadela otroško populacijo in takoj, ko je bilo te epidemije konec, je prišel covid-19. Vsi ukrepi za preprečevanje covida so uspešno preprečevali tudi širjenje drugih virusnih okužb med otroki.”

Povedal je, da je trenutno situacija podobna kot sredi zime, to pa predvsem na račun tega, da sta se nam nabrali dve generaciji otrok, ki se respiratornim virusom sploh še nista srečali. “Otroški oddelki so polni. Veliko imamo otrok z okužbami dihal. Da ne bi bila stvar enostavna, pa imamo tudi med otroki okužbe s  covidom-19. Med vsemi dokazanimi primeri okužb je starostna skupina od 5 do 14 let druga najpogostejša po številu potrjenih primerov. Okužb je veliko tako med osnovnošolci kot srednješolci.”

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn. FOTO: Twitter

Povečano kroženje virusa med otroško populacijo se po besedah Pokorna za zdaj ne kaže v povečanju števila otrok z večorganskim vnetnim sindromom. Ker pa ti primeri navadno sledijo z nekaj tedenskim zamikom, lahko te primere pričakujemo tudi v tem valu. “Cepljenje proti covidu-19 je za otroke stare 12 let in več, priporočeno. Še posebej je priporočeno v luči naraščanja števila okužb med mladostniško populacijo. Smiselno je, da se proti covidu cepijo predvsem tisti otroci, ki imajo kronične bolezni,” je pojasnil.

Nina Žoher/Nova24TV