Na območju koprske policijske uprave so našteli kar 68 ilegalnih migrantov!

Mešane policijske patrulje. FOTOGRAFIJA: Policija.si

KOPER – V dveh tednih so na območju koprske policijske uprave obravnavali kar 68 ilegalnih migrantov: 18 Afganistancev, 15 Pakistancev, 9 Iračanov, 8 Sircev, 6 državljanov Kosova, 5 Turkov, 3 Hrvate, 2 Albanca, enega Maročana in Palestinca. Takole so si med 12. in 26. februarjem sledili nezakoniti vstopi v našo državo.

 

Od srede, 12. 2. 2020 od 6.00 ure do četrtka do 6.00 ure so policisti koprske policijske uprave obravnavali 11 nezakonitih pribežnikov, ki so prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Od tega so koprski policisti pri Tuljakih ustavili dve vozili, ki sta v državo nezakonito vstopili pri Tuniših, vozilih so bili 3. Hrvati in 6 Iračanov. Zoper Hrvata sledi kazenska ovadba po 308. členu kazenskega zakonika, Iračani pa  so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Ilirskobistriški policisti so prijeli 2 državljana Kosova, ki so ju vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Med koncem tedna, od 14. do 16.2 so obravnavali 7 ilegalnih migrantov, od tega ilirskobistriški policisti državljana Maroka, ki je bil vrnjen hrvaškim varnostnim organom. Na isti dan, v soboto, so policisti PPIU Koper obravnavali 5 Pakistancev in enega Afganistanca, ki so bili skriti v tovornem vozilu turških registrskih tablic, zaprosili so za mednarodno zaščito in bili odpeljani v ljubljanski azilni dom, zoper 50-letnega Turka, voznika, je bila podana kazenska ovadba, preiskovalni sodnik ga je poslal v pripor.

Od  ponedeljka, 17. 2. od 6.00 ure do torka do 6.00 ure, so obravnavali 6 nezakonitih prebežnikov, od tega ilirskobistriški policisti 5 državljanov Pakistana, ki so bili isti dan vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Obravnavali so še državljana Albanije, ki so ga hrvaški mejni organi vrnili v Slovenijo, Albanec je mejo nedovoljeno prestopil v bližini mejnega prehoda Starod, po izdaji plačilnega naloga je moral Slovenijo zapustiti.

Od torka, 18. 2. od 6.00 ure do srede do 6.00 ure, so obravnavali 7 nezakonitih prebežnikov: 2 državljana Kosova, ki so ju vrnili hrvaškim varnostnim organom, 5 Turkov, ki jih je prevažal 26-letni Albanec. Voznika so kazensko ovadili, Turke pa vrnili hrvaškim organom.

Od srede, 19. 2. od 6.00 ure do četrtka do 6.00 ur,  so policisti PP Ilirska Bistrica v Zabičah ulovili 4 državljane Afganistana, ki so prosili za mednarodno zaščito in bili nameščeni v azilni dom.

Od petka, 21.2. od 6.00 ure do ponedeljka 24. 2. do 6.00 ure, so imeli policisti delo s 16  migranti, na območju Javorja so obravnavali 5 Pakistancev, na območju Rakitovca pa 8. državljanov Sirije in 3 Iračane, ki so jih vrnili hrvaškim organom.

Od ponedeljka, 24. 2. do torka zjutraj, je 8 migrantov nedovoljeno prestopilo državno mejo, v Dolenjah pri Jelšanah so obravnavali 1. državljana Palestine, pri Rakitovcu 7 državljanov Afganistana, vrnjeni so bili hrvaškim organom.

Od torka, 25. 2. od 6.00 ure do srede zjutraj, so obravnavali 9 ilegalnih migrantov: 2 državljana Kosova, 6 Afganistancev in 1. Albanca. 5 jih je bilo odpeljanih v center za tujce, 2 Afganistanca in 2 državljana Kosova sta bila vrnjena hrvaškim organom. Do petka zjutraj ilegalnih migrantov niso obravnavali. M. K.