Na Obalo prihaja Kino Otok

Kino Otok bo za vikend zopet prižgal svoje projektorje, foto: Kino otok

Danes se pričenja že tradicionalni 14. filmski festival kino Otok, ki bo ljubiteljem filmov postregel s številnimi evropskimi produkcijami, letošnja novost pa je domača sekcija Ljubo doma, ki bo posvečena zgolj slovenskim produkcijam.

Festival bo potekal vse do nedelje, poleg že stalnih prizorišč v Ljubljani, Sežani, Tolminu in Idriji pa bo letos prvič potekal tudi a obali. Festival bo uradno odprl francoski film Čuvarke, režiserja Xavierja Beauvoisa, ki ga bodo predvajali v Izolskem letnem kinu Manzioli ob 21. uri. Čuvarke bodo gledalce popeljale na francosko podeželje v letih od 1914 do 1918, ko je svet pretresala prva svetovna vojna. Film se dotika teme začetkov ženske emancipacije, ki so se zaradi vojne in odsotnosti moških likov zaradi odhoda na bojišča znašle v novem svetu, ki jim je namenil večjo vlogo, kot jim jo je do tedaj priznavala patriarhalno naravnana družba.

Na sporedu festivala bo več kot 20 filmov, med katerimi boste lahko našli zelenortski film Djon Africa, italijanski film Mestni vrtovi Marca Piccarrede, Bikini Mood makedonskega režiserja Milča Mančevskega, Divji fantje Bertranda Mandica, Kalifornijski sen Mika Otta, Mesto sonca Ratija Onelija, Jupitrova luna Kornela Mundrucza, Kongo na sodišču Mila Raua, Tovarna nič Pedra Pinha in Veliki pretres Sandra Baldonija, če naštejemo samo nekatere.

Letošnja novost Ljubo doma, namenjeni slovenski produkciji bo predstavila kratke filme Andreja Zdraviča, film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina in program kratkih filmov režiserja Jana Cvitkoviča.

Ob filmskih projekcijah bo festival ponudil tudi videoprogram na plaži, za katerega je predvidena projekcija 46 filmov mladih, neuveljavljenih avtorjev iz 15 držav, poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše. Podmornica – Otok za mularijo bo ponudila projekcije, delavnice in druge dogodke namenjene najmlajšim.

Več o samem festivalu in posameznih filmih pa si lahko ogledate na tej povezavi.

Sebastjan J