Na katalonskih plažah droni preverjajo varnostno razdaljo med kopalci

FOTO: Pixabay

V obmorskem katalonskem mestu Sitges so pričeli na plažah uporabljati drone z namenom spremljanja zasedenosti le teh. Barcelona in okoliški severovzhodni del Španije se namreč zavzemata za nadaljnjo sprejemanje omejitev za širjenja novega koronavirusa.

 

Regija se je zopet pričela zapirati z namenom, da bi ustavila val delta različice koronavirusa, ki je bolj prenosljiva. Oblasti v Kataloniji tako izvajajo vrsto različnih ukrepov za boj proti novemu izbruhu.

Med 11. julijem in 22. avgustom bosta dva drona nenehno nadzorovala območje 50 metrov od plaž znanega obmorskega letovišča na višini 30 metrov. Katalonske oblasti so sicer nedavno znova uvedle nočno policijsko uro z namenom, da bi ljudi odvrnili od družabnih srečanj, kjer se virus lahko zlahka širi. Po poročanju španskega časnika El País policijska ura še ni imela zadostnega učinka, da bi odvrnila velike množice, ki posedajo na plažah Barcelone.

Nekateri ukrep pozdravljajo
Nekateri, ki menijo, da so mladi tisti, ki nosijo krivdo za porast okužb, pozdravljajo uporabo dronov na plažah. “Mislim, da ravnajo prav. Z brezpilotnimi letali, ki vseskozi nadzirajo stanje, bodo dosegli, da se na plažah ne bo zbiralo več toliko ljudi, kot se jih. Situacija je res huda,” je po poročanju Euronewsa dejala obiskovalka plaže Sitgesa Teresa Losada. “Mladi niso preveč odgovorni. Najprej bi morali cepiti mlajše ljudi, ti namreč  povzročajo vse te težave.”

Katalonija trenutno beleži dvojno špansko povprečje števila okužb. V 14 dnevih je pristala med najbolj prizadetimi območji v Evropi z več kot 1000 primeri na 100 tisoč prebivalcev. Policijska ura od 1. do 6. ure je bila uvedena v 161 katalonskih občinah potem, ko je njeno odobritev podalo tudi sodišče. Sodišča v drugih regijah so se doslej upirala policijskih uri in omejitvam gibanja čez noč.

Sara Kovač/Nova24TV