Na donatorski konferenci za ukrajinski narod zbrali več kot šest milijard evrov

Fotografije: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Varšavi udeležil donatorske konference za Ukrajino. Konferenco sta soorganizirali Poljska in Švedska, v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Donatorski konferenci se je pridružila tudi Organizacija združenih narodov.

 

Donatorska konferenca je bila namenjena predvsem opozarjanju na težko humanitarno situacijo prizadetega prebivalstva v Ukrajini ter izrazu podpore in solidarnosti z Ukrajino. Konferenco so z uvodnimi nagovori otvorili poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, švedska predsednica vlade Magdalena Andersson, ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky in ukrajinski premier Denys Shmyhal, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V nagovorih so evropski voditelji izpostavili podporo Ukrajini in pomen demokracije ter svobode. Prav tako so izpostavili veliko humanitarno krizo ter število beguncev, ki je v času začetka ruske agresije na Ukrajino, zapustilo domovino.

Logo donatorske konference za Ukrajino

“Ponovno bi želel poudariti pomen in časovni pomen organizacije te konference. Ko opazujemo rusko agresijo na Ukrajino, spremljamo tudi najhujšo humanitarno krizo, hkrati pa smo polni občudovanja do ukrajinskega naroda, ki kaže neverjeten pogum, brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo,” je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša v svojem nagovoru. “Predsednik Zelensky, predsednik vlade Shmyhal in ukrajinska vlada ter ljudstvo ste velik navdih za vse nas,” je dodal. “Ko smo v sredini marca obiskali Kijev skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade, smo videli, da Ukrajina nikoli ne bo poražena. Odgovor na vprašanje, kdaj bo vojna v Ukrajini prišla h koncu, se več ali manj skriva v vašem pogumu in v naši pomoči. To je kombinacija, ki bo zmagovita,” je ocenil predsednik slovenske vlade.

“Ponosen sem, da je Evropska unija pokazala visoko stopnjo enotnosti v odzivu na rusko agresijo, prav tako pa tudi učinkovitost pri zagotavljanju pomoči. Zoperstavili smo se vojni, zmogli bomo in zmagali,” je poudaril premier.

Udeleženci na donatorski konferenci za Ukrajino

“Veselimo se dne v bližnji prihodnosti, ko bomo Ukrajino lahko pozdravili kot polnopravno članico EU,” je še dejal slovenski predsednik vlade, ki se je tudi zahvalil Poljski in sosednjim državam Ukrajine za njihovo gostoljubje, ki ga nudijo več kot milijon ukrajinskim beguncem. “Več kot 6000 ukrajinskih beguncev je prišlo tudi v Slovenijo in našlo zavetišče pri nas. Pred nekaj dnevi tudi 20 sirot, ki so pobegnile pred grozotami vojne,” je navedel predsednik vlade.

“Odzvali smo se skladno z našo moralno zavezo. Poleg materialne, tehnične pomoči in vojaških donacij, smo donirali nekaj milijonov evrov različnim humanitarnim organizacijam, in danes te donacije povečujemo še za en milijon evrov, predvsem za Unicef za pomoč za ukrajinsko ljudstvo,” je povedal predsednik vlade in dodal, da se pripravlja tudi poseben zakon o Ukrajini, ki naj bi šel skozi parlamentarni postopek in s katerim bi se skrajšali postopki, na način, da bo pomoč do Ukrajine lahko prišla pravočasno. “Ostajamo solidarni z Ukrajino. Slava Ukrajini!” je svoj nagovor zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Na današnjem srečanju je vrsta voditeljev najavila dodatno finančno pomoč za naslovitev nujnih humanitarnih potreb, skladno s humanitarnimi pozivi in humanitarnim odzivnim načrtom. Predsedniki vlad, ki so nagovorili prisotne, med njimi Albanije, Hrvaške, Finske, Gruzije, Islandije, Slovaške in Romunije, so med drugim izpostavili še, da je solidarnost v tem trenutku ključna za ukrajinski narod, prav tako pa so poudarili pomen evropske perspektive za Ukrajino.

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, slovenski predsednik vlade Janez Janša in švedska predsednica vlade Magdalena Andersson

V nastopih so predsedniki vlad izpostavili tudi krepitev odpornosti ukrajinskega prebivalstva in poudarjali tudi gospodarsko obnovo Ukrajine po vojni.

Predsednik vlade Janez Janša se je sicer danes v Varšavi ob robu donatorske konference za Ukrajino srečal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. V pogovorih sta sogovornika naslovila predvsem nadaljnjo finančno in humanitarno pomoč Ukrajini, spregovorila sta o sankcijah proti Rusiji ter pomenu energetske neodvisnosti EU.

Udeleženci na donatorski konferenci za Ukrajino

 

Vir: Gov