Muzeji in galerije danes brezplačno vabijo obiskovalce

Tradicionalna Muzejska poletna noč bo tudi letos že 16. brezplačno odprla vrata muzejev in galerij za vse kulture željne obiskovalce.

Za vas smo pripravili pregled sobotnega dogajanja po posameznih občinah.

Koper

V Kopru se bo dogajanje pričelo že ob 13. uri z 22. Rallyem starodobnih vozil Adria Classic na Titovem trgu. Ob 18. uri v palači Belgramoni Tacco se bo dogajanje nadaljevalo s prireditvijo Lov na zaklad, ki bo osnovnošolcem omogočala ”spoznavanje muzejskih zbirk malo drugače”. Pol ure kasneje se bo v Knjižnici Koper – Oddelek Mladi bralci odvijal dogodek ”Zgodba o razvoju letalstva – LINDBERGH: velika pustolovščina letečega Miška”. Istočasno bo v Pretorski palači sledilo odprtje razstave: Slovenska Istra ”od anbot”. Ob 23. Uri bo sledil voden ogled po Protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, pol ure kasneje pa še voden ogled po Pretorski palači.

Kras

Kobilarna Lipica bo tudi letos odprla svoja vrata z brezplačnim ogledom muzejev, galerije in zgodovinskega jedra Kobilarne Lipica. V Divači bo med 14. in 16. uro v Muzeju slovenskih filmskih igralcev potekala otroška ustvarjalna delavnica Podobe filma: Kekec gre na morje. Med 18. in 22. uro bo sledila Poletna muzejska noč, ki bo ob 18.30 postregla z brezplačnim vodenim ogledom obeh stalnih razstav muzeja. Ob 20. uri bo na borjaču večer sklenil Pihalni orkester glasbene šole Postojna, ki bo zaigral nekaj dobro poznanih filmskih skladb.

Kamen na kamen, foto: portoroz.si

Portorož in Piran

Pomorski muzej »Sergej Mašera« iz Pirana je letošnjo muzejsko noč posvetil predvsem dostopu osebam z motnjami v gibanju, saj želijo s tem približati zgodovino tudi invalidom. Ob 19:30 uri bodo v Muzeju na Cankarjevem nabrežju 3 odprli razstavo z naslovom Kamen na kamen: Rimska arhitektura severozahodne Istre. Od 18. ure dalje pa se bodo na vrtu muzeja predstavljala invalidna in druga društva.

Sebastjan J