Mož in žena sta se zastrupila z ogljikovim monoksidom

Grgarske Ravne. Foto: TIC Nova Gorica

GRGARSKE RAVNE – Včeraj, ob 22.09, so bili policisti novogoriške policijske uprave s strani Regijskega centra za obveščanje, seznanjeni o domnevni zastrupitvi z ogljikovim monoksidom dveh državljanov Nemčije. Zgodilo se je območju naselja Grgarske Ravne pri Novi Gorici.

Pred prihodom reševalcev je 61-letna državljanke Nemčije na pomoč poklicala njunega prijatelja, soseda, ki takoj poklical zdravnika. Ostala je pri zavesti, moški pa je padel v nezavest. Reševalci NMP ZD Nova Gorica so po nudeni pomoči zakonca, 61-letnico in 66-letnika odpeljali na zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Po  prvih policijskih  podatkih sta imela v spodnjem prostoru starejše hiše delujoč agregat  za proizvajanje električne energije. Na kraju so novogoriški poklicni gasilci izmerili visoko vrednost delcev ogljikovega monoksida, ta je bila za več kot trikrat višja od običajne. Stanovanjski objekt so zato prezračili. O dogodku je policija obvestila tudi pristojne  pravosodne organe, tekom današnjega dne policisti pa policisti opravljajo ogled in preiskave, da bi ugotovili vse okoliščine glede zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Nepravilno ravnanje  in nevzdrževanje grelnih teles
Policija vsako leto med ogrevalno sezono obravnava nekaj primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi nepravilnega  ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja. Za preprečevanje  nesreč  s  plinskimi  gorilniki in drugimi grelnimi  telesi  je  zato  pomembno njihovo dobro in redno vzdrževanje ter ustrezno  zračenje  prostorov. Bodimo pozorni na požarno  varnost in na nevarnost  zastrupitve  z  ogljikovim  monoksidom.  Pri obeh nevarnostih je ključnega pomena pravilna vgradnja in pravilno vzdrževanje kurilnih naprav.

Že majhna količina plina smrtno nevarna 
Ogljikov  monoksid  nastaja  pri  nepopolnem  gorenju  organskih snovi, ki  vsebujejo  denimo ogljik. To so fosilna goriva, kot npr. bencin, zemeljski  plin,  kurilno  olje,  propan,  premog,  drva itd. Ob nezadostni količini  kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Je izjemno strupen plin, ki je  še  posebej  nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri  zelo  visokih  koncentracijah. Je brez vonja, barve in okusa. Že zelo majhna  količina  ogljikovega  oksida v zraku (0,4 vol %) je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol,  toži  zaradi  utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti, ki lahko pripeljejo do kome, motnje srčnega ritma ter težave z dihanjem.

Kako ravnati
Če pride do zastrupitve s CO ali CO2 (ogljikov dioksid), je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da odpremo vsa vrata in okna, naredimo  prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru. Več preventivnih nasvetov je objavljenih na spletni strani policije, je še zapisal policijski inšpektor in predstavnik za odnose z mediji PU NG, Dean Božnik.

https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/70653-zastrupitve-z-ogljikovim-monoksidom-in-dimniki-poari-med-ogrevalno-sezono-policija-svetuje

Uredništvo/PU NG