Mokrišča za trajnostno urbano prihodnost

Današnji naslov je tematika okoli katere letos potekajo akcije ozaveščanja javnosti o pomembnosti mokrišč za ljudi. Drugi februar, ki je bil leta 1971 razglašen za Svetovni dan mokrišč vsako leto spodbudi aktiviste k akcijam za ozaveščanje in trajnostno ohranjanje mokrišč.

V zadnjih 100 letih je človeštvo uničilo kar 64 % svetovnih mokrišč in čeprav se morda zdi, da so mokrišča razen za ptice in nekaj drugih primerov divjega življenja nekoristna, pa imajo ta pomembno vlogo tudi pri razvoju in ohranjanju urbanih središč. Tako na obali, kot tudi v notranjosti. Mokrišča na obalah mesta ščitijo pred visokimi valovi, kot so demino tsunamiji, v notranjosti pa mokrišča vsrkajo odvečno deževnico in preprečujejo poplave urbanih središč.

Škocjanski zatok, foto: Tilen B

V Sloveniji imamo v okviru Ramsarske konvencije razglašena tri mokrišča in sicer, Sečoveljske soline, razglašene leta 1993, sistem podzemnih mokrišč v Škocjanskih jamah, razglašen leta 1999 in Cerkniško jezero – del kraškega porečja Ljubljanice, razglašeno leta 2006. Pomembno mokrišče pa je tudi Škocjanski zatok v Kopru.

V okviru današnjega svetovnega dne mokrišč bodo potekale številne akcije, na povezavi pa si lahko ogledate posnetek v angleščini, zakaj so mokrišča tako zelo pomembna za urbana okolja.

Sebastjan J