Mislil je, da ga bodo ubili

Državna poslanka in piranska občinska svetnica Meira Hot. Foto: Facebook

KOPER, PORTOROŽ, LUCIJA – Zaradi kaznivih dejanj nasilništva in groženj sta v dveh ločenih sodnih postopkih Marko Hot, ki je obtožen nasilništva, in Vejsil Hot, obtožen kaznivega dejanja grožnje na škodo druge osebe. Marko je sicer brat poslanke in piranske občinske svetnice Meire Hot, Vejsil njen stric. V sodnem postopku zaradi nasilništva pa se omenja tudi drugi sorojenec poslanke, Tito Hot ter njihov sorodnik Kenan Hot.

Zgodba sega v 25. julij, ko so trije Ljubljančani, brata Aleks in Mark ter njun bratranec Alen prišli na Obalo, da bi se kopali. Avtomobil so parkirali nasproti portoroške restavracije Stara Oljka, ki jo, poleg drugih gostinskih obratov, vodi družina Hot.

Oškodovanec Aleks, ki ni našel stranišča, se je po lastnih besedah odpravil, kakšnih 50 metrov višje v goščavo, da bi opravil malo potrebo. To naj bi videl Tito, kot je identiteto ugotovila piranska policija ter mu parkiranje in uriniranje prepovedal, parkirišče, da je njegovo. Slovenske novice poročajo, da je oškodovanec, ki ga bodo nekaj minut kasneje brutalno pretepli, pričal, da potrebe ni opravil in da je ta isti moški kljub temu prišel do njihovega avtomobila. Pridružil se mu je še en možakar, Marko s psom pasme akita inu, so pričali policisti. Slednji, da je ščuval psa proti trojici, pes pa je preteče renčal in lajal. Sprli so se, eden od Ljubljančanov je, preden bi jih dobil sam, udaril Marka, ki je padel po tleh, sledil je še en udarec, ki je na tla podrl enega od Ljubljančanov.

V trenutku, ko so Ljubljančani videli, da s smeri gostilne Hotovih teče pet moških, za katere so sklepali, da bodo pomagali moškima, so začeli bežati. Bratranec proti Luciji, oškodovanec z bratom v nasprotno smer. Tako piše v policijski ovadbi, ki jo je podpisal pretepeni, a je na koprskem okrajnem sodišču to, da bi videl moške in svoje druge, za obtožene obremenilne izjave, zanikal.

 

Kriminalist koprske policijske uprave je v sredo pričal, da nekaj dni po nasilništvu, Ljubljančani niso hoteli več sodelovati. Oče bratov je dejal, da življenja sinov ne bo ogrožal, saj da naj bi šlo za nevarne ljudi.

 

Po navedbah Slovenskih novic, sta se brata zatekla v hotel Kempinski Palace Portorož in poklicala policijo. Ko so se pogovorili z bratoma, so policisti odšli iskat njunega bratranca, brata pa sta čakala pred vhodom v hotel. V tistem je pred hotel pridrvela trojica, po prepričanju tožilstva so bili to obtoženi Marko Hot, Nikola Nikolić in Milutin Stefanović. Aleks je poskušal zbežati skozi vrtljiva vrata v hotel, a so se ta zataknila, zatem ga je trojica brutalno premlatila. Videonadzorne kamere hotela so pokazale, da so ga podivjano boksali in brcali v glavo. Udarcev je bilo več, kažejo kamere, oškodovani pa je na sodišču dejal, da so ga udarili samo dvakrat, da ni imel posledic in da je bil čez nekaj ur čisto v redu. Tudi bal se jih ni, niso ga ustrahovali ali ogrožali. No, zdravniški izvid ljubljanske urgence govori svojo zgodbo, da je imel glavo šivano na treh mestih, navaja medij. Izvedeli smo, da je imel poškodovan vrat, čelo, koleno in območje v predelu obeh očes. Razen šivanja lasišča se oškodovanec drugega ni spomnil. Pozabil je tudi na navedbo v ovadbi, da so avto, s katerim so se pripeljali, po incidentu našli z dvema prerezanima pnevmatikama. Oškodovančev brat, ki je med bežanjem izgubil iphone, očala in natikače, se je zatekal v portoroški gostinski lokal in po navedbah natakarja, v kotu kuhinje ponavljal “ubili me bodo”. Na kraj je spet prišla piranska policija, a so se nasilneži že razbežali.

 

Marko Hot naj bi prišel v portoroški turistični biro in od uslužbenke zahteval telefon oškodovančevega brata, ki so ga v biro prinesli najditelji, je izjavo delavke povzel policist. Verjela je, da je telefon njegov, zato mu ga je izročila. Lastnik je kakšne tri tedne kasneje telefon dobil nazaj. Kako, policist ni vedel. Policija mu ga očitno ni izročila.

 

Hota so policisti prepoznali na videu, ga pridržali, druga dva jim nista bila znana. A nekaj dni kasneje sta Nikolića in Stefanovića sredi Portoroža ustavila policista, ker naj bi bila podobna moškima s posnetka. Na tamkajšnji klopci pa je bil še nekdo, ki je identifikacijski postopek snemal s telefonom. Kot so kasneje ugotovili organi pregona, je bil to še en član družine Hot, Kenan.

Dvojica ni imela urejenega bivanja v Sloveniji, zato sta ju policistka in policist odpeljala na postajo. Kasneje je bilo ugotovljeno tudi, da se je Nikolić izkazal kot hrvaški državljan Luka Popović, ki mu je ukradel identiteto, pa tudi, da je v resnici srbski državljan, ki ga Srbija išče z mednarodno tiralico. Prestajati bi moral triletno zaporno kazen zaradi prometa z mamili.

Sredi tega postopka so policisti dobili klic o vlomu v stanovanje. Na Šolski ulici v Luciji je skozi balkonsko okno vlomil moški in iz stanovanja odnesel črno torbo, je policistom povedala soseda. Policisti so odšli po krvavih sledeh in prišli do stanovanja v Liminjanski, kjer so našli vlomilca. To je bil, tako policija, Kenan Hot. Okrajni sodnici so povedali, da so uporabili prisilna sredstva, ga pridržali ter Kenana zaradi porezane noge pospremili v izolsko bolnišnico. Izkazalo se je, da je vlomil v najemniško stanovanje, kjer sta živela Nikolić in Stefanović. Domnevne kraje torbe ni prijavil nihče, zato njena vsebina ni znana.

Lastnica stanovanja je pričala, da je stanovanje za Luko Popovića, sicer “veleprodajalca gostinske opreme”, kot ji je Nikolića predstavil Marko Hot, izbral in plačal 400 evrov predujma Marko Hot. Zaradi sklenitve najemne pogodbe z lažnim dokumentom ter lažnim izkazom policiji je Nikolić obtožen tudi kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Nikolić je v priporu, po sojenju ga bodo izročili srbskim pravosodnim organom. Sojenje se nadaljuje jutri.

Oškodovanec, ki na sodišču očitno poskuša razbremeniti obtožene, je po mnenju državne tožilke ustrahovan. To je Aleks zanikal, čeprav je tudi policist izpovedal, da so bili Ljubljančani zelo prestrašeni. Oškodovani je na sodišču povedal, da ga je udaril moški v beli majici, čeprav jih je prepoznal, o njihovih vlogah ni govoril. Za ostale izjave v ovadbi je dejal, da ga je policist narobe razumel. Pa tudi, da se mu je takrat tako zdelo, v resnici pa je bilo tako, kot je povedal sodišču.

Uredništvo/Slovenske novice