Ministrici za kulturo se zaradi muzeja slovenske osamosvojitve obeta interpelacija

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Vir: Levica

Odločitev ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenskega osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod še naprej buri duhove. V opozicijski NSi tako napovedujejo, da bodo, v kolikor bo takšna odločitev obveljala, vložili interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je združitev omenjenih muzejev napovedala konec oktobra. Združitvi nasprotujeta opozicijski parlamentarni stranki SDS in NSi ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve je pred dnevi opozoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je napovedal, da se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Muzej slovenske osamosvojitve je sicer vlada Janeza Janše ustanovila marca lani, kar je poslanec NSi Janez Žakelj na današnji novinarski konferenci označil za “častno, domoljubno in državotvorno dejanje”. Po njegovih besedah Slovenija na tovrstni muzej čaka predolgo.

V NSi tako v napovedani združitvi muzejev vidijo “ideološki projekt stranke Levica”, ki si po njihovem mnenju na vse načine prizadeva za uničenje vrednot slovenske osamosvojitve. “Slovenska osamosvojitev ni bila projekt ene politične stranke ali peščice posameznikov, ampak dosežek enotnosti slovenskega naroda in plebiscitarne volje vseh Slovenk in Slovencev, da želimo živeti v samostojni Sloveniji,” je ob tem dejal Žakelj.

Namero združitve je ob tem označil za slepilni manever, v ozadju pa je po njegovih besedah načrtna politika stranke Levica, ki da si prizadeva čim bolj zmanjšati pomen slovenske osamosvojitve in ustanovitve lastne države.

Aktualni vladi ob tem očita še, da želi izbrisati vse, kar je prejšnja vlada dobrega storila. V kolikor ministrstvo ne bo odstopilo od namere združitve muzejev, v NSi napovedujejo vložitev interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. “Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo z izjemo stranke Levica, podprle tudi stranke koalicije,” je še sklenil Žakelj.

Interpelacijo lahko sicer vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi jih šteje osem.

“Odločno nasprotujem temu, da bi se to zadevo videlo ali predstavljalo kot ideološki projekt. Ker če je to ideološki projekt, je plebiscit ideološki projekt, je vsa osamosvojitev ideološki projekt,” pa je danes dejal predsednik prve slovenske vlade in predsednik VSO Lojze Peterle. Ocenjuje, da vnašanje ideologije v nacionalni in kulturni projekt prejšnje vlade v teh časih ni modro, saj bo nedvomno še hranilo polarizacijo.

Poudaril pa je, da je odločitev za ustanovitev muzeja politična, kaj bo v samem muzeju, pa je po njegovih besedah stvar stroke. Po njegovih besedah je treba tudi vedeti, ali je namera združitve muzejev točka koalicijskega programa ali zgolj “solo akcija” Levice.

Trenutno v DZ odbor za kulturo na zahtevo poslanske skupine SDS razpravlja o “likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve”.

Ministrica Asta Vrečko je ob robu seje na novinarsko vprašanje, v kateri fazi je namera za združitev muzejev, odvrnila, da trenutno na ministrstvu urejajo dokumentacijo na podlagi strokovnih podlag. Zaenkrat za namero še nimajo podpore vseh koalicijskih partneric, a verjame, da jo bodo dobili takoj, ko bodo predstavili dokumente.

Kritike po njenih besedah prihajajo le z ene strani, muzeju osamosvojitve naj bi, kot pravi, nasprotovale tudi veteranske organizacije kot tudi stroka.

Sicer si tudi sami želijo, da bi se to obdobje znanstveno-raziskovalno in muzejsko ovrednotilo, vendar znotraj že obstoječih muzejev. V Sloveniji je, kot je pojasnila, več muzejskih ustanov in galerij, ki se s tematiko že ukvarjajo. Imajo zbirke, arhive in posneta pričevanja, o čemer pišejo in razstavljajo. Muzej slovenskega osamosvojitve pa nima zbirke kot tudi ne strokovne podlage, je poudarila.

Glede napovedane interpelacije meni, da je stroka in širša javnost na njihovi strani. “Predstavili bomo svoje argumente in prepričana sem, da bodo vse politične stranke podprle namero,” je sklenila.

C.T., STA, vir: Demokracija