Minister Tomaž Gantar predstavil okvirni načrt sproščanja ukrepov

Zdravstveni minister Tomaž Gantar. Foto: STA

Vlada se je seznanila z epidemiološkimi razmerami. Okvirni načrt sproščanja ukrepov je predstavil minister za zdravje Tomaž Gantar. “Sproščanje bo potekalo postopoma, druženje vsaj v večjem številu, žal še nekaj časa ne bo možno,” je dejal govorec Jelko Kacin. “Imamo več barv sproščanja ukrepov, vse pa je odvisno od nas, od tega, ali v ukrepe verjamemo, s strokovnega vidika ni nobenega pomisleka. Konec leta bi lahko preživeli v bolj sproščenem vzdušju, nekaj časa, da to dosežemo še imamo,” je dejal Gantar.

 

Včeraj je bilo opravljenih 6704 testiranj. Potrjenih je bilo 1772 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov nižji, znašal je 26,4 odstotkov. Glede na število novih primerov okužb izstopajo Krško 43, Domžale 42, Velenje 36, Koper 34, Postojna 30, Novo mesto 29, Sevnica 27, Trebnje 26, Zagorje ob Savi 25, Idrija 22, Medvode 20. V Ljubljani je bilo novih okužb 171, v Mariboru pa 82.14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 962. Med regijami ima najvišjo incidenco Pomurska regija (1436), sledi Koroška z incidenco 1406. Najnižja je 14-dnevna incidenca v Goriški regiji (624), Obalno-kraški (630), Osrednjeslovenski (713) in Gorenjski regija (815).Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 76 pacientov. Skupaj je bilo doslej iz bolnišnic odpuščenih že 3661 pacientov. Na novo sprejetih je 114. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1289 ali le 4 pacienti več kot v torek. Intenzivno nego je potrebovalo 198 pacientov, torej en manj. V bolnišnicah je umrlo 30 oseb, v domovih za starejše žal še 15. Skupno število smrti je znašalo 45. V domovih za starejše je bilo včeraj na novo ozdravljenih 51 več stanovalcev kot v torek, in sicer kar 184. Med zaposlenimi je bilo včeraj prvič ponovno na delu 38 ljudi. Na novo okuženih stanovalcev je bilo včeraj 154 in 72 zaposlenih. Največ okužb je bilo včeraj odkritih v Domu Danice Vogrinec Maribor, 28, in v DSO Ljubljana Vič-Rudnik, 25.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je vlada je podaljšala veljavnosti turističnih bonov do konca 2021, da bi s tem pomagala turističnemu sektorju, ki ga je epidemija močno prizadela. Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič pa je pojasnil, da so boljše epidemiološke razmere pogoj za sproščanje javnega potniškega prometa. Ta naj bi se začel sproščati, ko bo hospitaliziranih manj kot 1200, št. dnevno obolelih pa pod 1350. Koncept sproščanja je zasnovan tako, da se bo potniški promet sprostil že kar v prvi skupini, je dejal. Predvidoma se bo na začetku upošteval počitniški vozni red, seveda z vsemi potrebnimi ukrepi za zamejevanje prenašanja okužbe. “Po današnjem sprejetem načrtu je sproščanje potniškega prometa možno takoj po prehodu iz črne v rdečo skupino, ko bo povprečno število okuženih v sedmih dneh padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. Ko se bo to zgodilo, bo javni promet zaživel v dveh dneh,” je pojasnil.

Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označili z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je objavil predsednik vlade Janez Janša. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. To sicer trenutno znaša 1461 okužb, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 bolnikov s covidom-19. Prva sproščanja ukrepov je pričakovati, ko bo sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1350, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 1200. Nazadnje je bilo v slovenskih bolnišnicah s covidnimi bolniki zasedenih manj kot 1200 postelj, 12. novembra, ko je bilo hospitaliziranih 1199 oseb. “Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve,” je danes še zapisal Janša.

Vladni načrt sproščanja ukrepov po fazah glede na število hospitaliziranih in število okužb:

Črna faza

Število okužb: več kot 1350
Število hospitaliziranih: več kot 1200

Ukrepi kot veljajo.

Rdeča faza

Število okužb: manj kot 1350
Število hospitaliziranih: manj kot 1200

Ob upoštevanju ukrepov se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, prav tako muzeji, knjižnice, galerije, frizerji ter manikura in pedikura.

Oranžna faza

Število okužb: manj kot 1000
Število hospitaliziranih: manj kot 1000

Odprtje servisnih dejavnosti in trgovin ter vrtcev in šol za učence s posebnimi potrebami in prvo triado osnovnih šol. Sprostijo se športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči, dovoljeno je zbiranje do deset oseb, odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje.

Rumena faza

Število okužb: manj kot 600
Število hospitaliziranih: manj kot 500

Odprejo se osnovne šole, v šolske klopi se vrnejo tudi zaključni letniki srednje šole. Odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, pa tudi prepoved gibanja v nočnem času.

Zelena faza

Število okužb: manj kot 300

Odpravljene so vse omejitve, ob tem pa veljajo splošni higienski ukrepi. Še vedno pa ostajajo zaprti bari in diskoteke.

 

Cepivo bo dostopno vsakemu Slovencu
Doroteja Novak Gosarič 
z Ministrstva za zdravje je povedala, da bo cepljenje najprej potekalo zelo centralizirano, saj bo cepiv na začetku na voljo manj, kot bodo potrebe. Tudi Slovenija, tako kot vse članice EU, pripravlja strategijo cepljenja proti koronavirusni bolezni. Cepljenje mora biti dostopno slehernemu prebivalcu Slovenije. Sredstva za cepljenje in logistiko bodo zagotovljena iz proračunskih sredstev, cepivo bo tako dostopno vsakemu prebivalcu Slovenije, ne glede na urejeno ali neurejeno zdravstveno zavarovanje. “Uredili smo pravne podlage za izvedbo cepljenja, tudi na terenu, tudi za medicinske pripomočke in potrebno opremo. Poskrbljeno bo za ustrezno komunikacijo, saj je zaupanje prebivalcev povezano s pošteno, strokovno in odkrito komunikacijo. Vključeni bodo vrhunski strokovnjaki. Določili smo način določanja cepilnih centrov. Sprva bo cepljenje zelo centralizirano, tudi druge države temu namenjajo pozornost. Ko bo prvo cepivo pri nas dostopno, bo cepiva manj, kot bo dejanskih potreb. Zato bo cepljenje potekalo na podlagi vnaprej pripravljenih prednostnih seznamov, ki bodo enakomerno razporejeni po celotnem območju Slovenije,” je pojasnila Novak Gosaričeva.

Sekretarka iz Direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič. (Foto: STA)

Predvidenih je 20 cepilnih centrov, praviloma v bolnišnicah. Proti koncu prve faze cepljenja, ko bodo na voljo tudi cepiva, ki se bodo shranjevala v običajni hladilni verigi, bodo cepljenja organizirana tudi v zdravstvenih domovih. V drugi fazi, ko bo na voljo več proizvajalcev cepiv, večja bo tudi količina, se bo pristop kombiniral s cepljenjem na primarni ravni. V tretji fazi bodo cepili predvidoma izbrani zdravniki in ko bo to potrebno, tudi mobilne enote cepilnih centrov.

Novak Gosaričeva je tudi povedala, da za zdaj ni na EU-trgu še nobenega cepiva z dovoljenjem za promet. Prvo cepivo, ki ga pričakujemo, obeti so izjemno dobri, bo BioNTech-Pfizer. “Če bo dovoljenje, bomo imeli cepiva za 50 tisoč prebivalcev Slovenije v prvi fazi cepljenja. To bo morda že konec decembra, zelo verjetno pa v prvi polovici januarja. Kmalu zatem pričakujemo cepivo drugega proizvajalca,” je sporočila dobro novico.

Krivulja okužb izravnana, postelje zasedene konstantno
Veste, da okužbe spremljamo v intervalih, največkrat dajemo podatek o incidenci, o 14-dnevnem povprečju okužb na 100.000 prebivalcev. V kriterije pa smo vključili 7-dnevno povprečje. Gre za povprečje, da ne bi predolgo zadrževali določenih ukrepov. Po drugi strani pa je to še vedno tisto varno območje, da ne moremo na podlagi enega ali dveh dni že priti do sproščanja, saj številke iz dneva v dan nekoliko nihajo. Nas pa zanima nekoliko bolj konstanten trend izboljševanja vseh podatkov, da lahko do tega pride,” je na novinarski konferenci glede načrta sproščanja ukrepov razložil minister za zdravje Tomaž Gantar. “Povprečja ne bodo spremljali enkrat tedensko, ampak bodo to počeli na dnevni bazi. Za začetek sproščanja posamezne faze je dovolj že en izpolnjeni pogoj: ali povprečje okuženih ali število hospitalizacij,” je še pojasnil.

Vsi si želimo, da bi nekako več ali manj normalno zaživeli, je tudi povedal in dejal, da bo to mogoče, ko se bo lahko povsod zagotovilo dovolj bolniških postelj, ne samo zaradi covida ampak za vse bolnike in da bo tako sistem naprej normalno deloval. Tako je tudi v drugih državah in to je omejitveni dejavnik, po katerem se ravna večina ukrepov. Ukrepi v Sloveniji so dokaj ostri, pričakoval sem boljše rezultate ampak kljub vsemu smo dosegli izboljšanje-izravnali smo krivuljo, postelje pa so zasedene relativno konstantno, je dejal minister za zdravje. Konstantno je zasedenih okoli 1300 postelj skupno, od tega približno 200 na intenzivnih oddelkih. To je zgornja meja, ki jo težko še kaj dosti presežemo, tudi zaradi kadra, je pojasnil Gantar. “Edina pot je spoštovanje ukrepov, omejevanje stikov, to je pač ključen ukrep in glede na to, da imajo vse države približno iste ukrepe, s katerimi so lahko bistveno izboljšali epidemiološko sliko, verjamem, da jo lahko izboljšamo tudi mi.

Že ničkolikokrat smo v zadnjih mesecih slišali, da je veliko okuženih asimptomatskih, je na koncu še dejal Jelko Kacin. To pomeni, da se kljub dobremu počutju ne smemo družiti, saj je možnost, da bomo tako virus prenesli na najbolj ranljive v družbi. To povečuje tveganje za širjenje okužb in za polne bolnišnice. Druženje večjih skupin otrok in staršev na novo zapadlem snegu je govorec označil za  nespametno ravnanje, ki virusu odpira priložnosti za širjenje. “Z virusom živimo že devet mesecev in v tem času se je pokazalo, da ga lahko obvladamo le z doslednim upoštevanjem zaščitnih ukrepov. Zato je ključno, da se vsi držimo ukrepov in se ne družimo,” je potrpežljivo opozoril.

Še enkrat pa je tudi opisal ukrepe, ki se podaljšujejo za sedem dni z današnjim odlokom vlade: Za sedem dni se podaljšajo ukrepi določeni v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, odloku o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, Odloku o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanje okužb z SARS-COV-2 in še odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Za 14 dni pa se je podaljšal odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Sara Bertoncelj/Nova24 TV