Minister Poklukar: Cepljenje je najpomembnejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste vode

Ministra Boštjan Koritnik in Janez Poklukar. FOTO: Zaslonski posnetek

Minister za zdravje Janez Poklukar je vnovič poudaril pomen cepljenja za javno zdravje in v prihajajočih dneh napovedal dneve odprtih vrat, ki bodo organizirani s strani cepilnih centrov po celotni državi. Ob tem je pojasnil, da se epidemiološke razmere umirjajo in opozoril, da je potrebno zavedanje, da epidemije kljub temu še ni konec.

 

Po besedah ministra Janeza Poklukarja je bilo v petek opravljenih več kot 2600 PCR testov, od tega je bilo 126 pozitivnih, kar predstavlja 4,7 odstotka. “Približujemo se štirim odstotkom pozitivnih. 14-dnevna incidenca je 140 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Zato lahko govorimo, da prihajamo v drugačno zastopanost virusa v družbi”.

Cepljenje je najpomembnejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste vode
Minister za zdravje je državljane pozval k cepljenju in svetoval, da naj se na cepljenje ne vozijo v druge kraje, temveč počakajo na dan odprtih vrat v svojem kraju. Vsi cepilni centri bodo namreč dobili dodatne odmerke cepiv, je zagotovil. “Številke so pomemben napredek v obvladovanju epidemije, vendar te še zdaleč ni konec. Rezultat, ki ga ugotavljamo, je ugoden in je zmaga vsakega prebivalca. Tisti, ki so se že cepili ali se še nameravajo, in tisti, ki upoštevajo priporočila stroke, so pripomogli k tej zmagi. Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste vode. Brez tega si ne moremo predstavljati prihodnosti,” je izpostavil.

Iščejo čim več mest za oddajo vlog
Stanje glede obdelave vlog smsPASS je pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. “Gre za digitalizacijo Slovencev in Slovenije. Epidemija je pokazala, da res potrebujemo solidarnost,” je povedal po poročanju STA in dodal, da je bilo v prejšnjem tednu obdelanih in vnesenih v sistem več kot 25 tisoč prijavnih vlog za smsPASS. To pomeni, da je slednjega dobilo že 25 tisoč Slovencev. Državljani bodo lahko po besedah Koritnika vloge za smsPASS v prihodnjih dneh vlogo vložili na vložišče ministrstva za pravosodje. V teku pa so tudi pogovori s pošto. “Iščemo čim več mest za oddajo vlog. Samo v sredo smo prejeli več kot 10 tisoč vlog, naval je res velik. To pomeni tudi veliko obremenitev za uradnike,” je poudaril.

Teh e-storitev javne uprave ne bomo potrebovali le sedaj, v času epidemije, za potovanja, temveč tudi pozneje. To motivacijo v času epidemije moramo izkoristiti, da čim bolje izkoristimo to negativno situacijo za nadaljnjo digitalizacijo Slovenije,” je še poudaril Koritnik.

Sara Kovač/Nova24TV