Minister Počivalšek: Odpirajo se tudi trgovski centri in storitveni lokali s površino do 400 m2, pogoj je tedensko testiranje zaposlenih

Foto: Pixabay

Včeraj je bilo pri nas opravljenih 5.247 testiranj s PCR testi, potrjenih je bilo novih 779 okužb, delež pozitivnih je bil 14,8 odstotka. Naredili so še 7.657 HAT testov, med njimi je bilo 180 okuženih ljudi, kar znaša 2,4 odstotka pozitivnih, kažejo podatki Sledilnika covid-19. V Sloveniji smo imeli včeraj 16.414 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje novo potrjenih okužb pa trenutno znaša 1093,6. 

 

Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 988 bolnikov, na intenzivni negi jih je bilo 161, sprejeli pa so novih 161 pacientov. Včeraj je za posledicami koronavirusne bolezni umrlo 14 ljudi.

 

Simon Slokan, glavni inšpektor IRSŠŠ: “Starše ponovno obveščam, da so maske v zavodih VIZ še zmeraj obvezne. Če vaš otrok v šolskem prostoru ne bo nosil maske, ne samo, da ga izpostavljate možnosti okužbe, ampak ste lahko tudi odgovorni za prekršek v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih.”

 

 

Uradna govorka vlade za covid-19 Maja Bratuša: “V skladu z odločitvijo vlade, da je celotna država v rdeči fazi, velja, da ukrepi iz rdeče faze veljajo na ozemlju celotne države. Galerije, knjižnice in muzeji so že danes lahko odprti po celi Sloveniji, smučišča se odpirajo v soboto, šole in vrtci pa v torek.”

 

 

Bratuša: “Od danes naprej so v veljavi tudi spremembe glede izjem pri prehajanju meje. Te so vezane na manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa in b) določene so bile izjeme za vstop brez karantene pod pogojem negativnega PCR ali HAT, ki ni starejši od 7 dni.”

 

Maja Bratuša: “Trenutna epidemiološka situacija kaže, da razlike med posameznimi regijami niso več tako zelo izrazite kot so bile v preteklih tednih. Vlada je zato sklenila, da do nadaljnjega ukine sproščanje ukrepov po regijah oziroma da ukrepi veljajo za celotno državo enako. Še vedno ostaja v veljavi omejitev zbiranja, omejitev gibanja v nočnem času pa tudi omejitev gibanja na občino prebivališča, razen za izjeme, ki jih določa odlok.”

.

 

Bratuša: “Od danes naprej so v veljavi tudi spremembe glede izjem pri prehajanju meje. Te so vezane na: i) manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa in b) določene so bile izjeme za vstop brez karantene pod pogojem negativnega PCR ali HAT, ki ni starejši od 7 dni.”

 

 

 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sporočil, da se s prihodnjim tednom odpirajo tudi trgovski centri in storitveni lokali s površino do 400 m2, pogoj, ki za stranke ni obvezen, pa je tedensko testiranje zaposlenih.

Uredništvo