Minister Logar o izkušnji s koronavirusom: “Bil sem tako uničen kot še pri nobeni gripi do sedaj!”

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Foto: Polona Avanzo

Pa sem ga dobil tudi sam,” je na družabnih omrežjih zapisal zunanji minister Anže Logar, ki priznava, da je bil prepričan, da se ne bo okužil z novim koronavirusom. Menil je, da virus napada tiste, ki se obnašajo neodgovorno, a pravi da ni tako enostavno, saj ga je vseeno dobil. “Hja, ni tako enostavno. Virus strelja na vse strani. Ne izbira,” pojasnjuje. Njegova izkušnja se je pričela z rutinskim testiranjem, nakar je izvedel, da je pozitiven. Mislil je, da je dobil asimptomatsko obliko bolezni, a so ga doleteli simptomi bolezni, kot so glavobol, pritisk v sinusih, pomanjkanje apetita, kasneje pa še bolečine v pljučih. V službi so naredili vse poizvedbe, kjer se je gibal, a k sreči ni okužil nikogar drugega, kar pripisuje k strogemu upoštevanju ukrepov.

“Priznam, bil sem prepričan, da se ne bom okužil,” pojasnjuje zunanji minister Anže Logar na Facebooku. Mislil je, da virus napade samo tiste, ki se obnašajo neodgovorno, a po svoji izkušnji je ugotovil drugače. “Ker vestno uporabljam zaščitno opremo, si razkužujem roke, pazim na distanco in zunaj delovnih obveznosti nimam nobenih socialnih stikov, ki bi povzročali dodatno tveganje,” je menil, da ga virus ne more doleteti. Po tej izkušnji je ugotovil, da je za okužbo dovolj le okužena bodisi kljuka, držalo ograje ali miza v sejni sobi, če imaš zmanjšano odpornost zaradi izgorelosti.

Pravi, da se je vse skupaj pričelo z rutinskim testiranjem, medtem ko se je dobro počutil. Pravi, da je čutil le rahlo utrujenost, ki pa jo je pripisal delu, saj je potoval po naporni štiridnevni turneji po Baltiku. V petek se je udeležil rutinskega testiranja po vrnitvi iz tujine. “Zjutraj, 8:40, kot vsakič po vrnitvi iz tujine, vatirana palčka v nos, neprijeten notranji “poprask” nekje v zatilju, in nato v službo. Delo skladno s planiranim,” opiše dan testiranja. Okrog 13. ure ga je namestnik generalnega sekretarja ministrstva presenetil z nujnim obvestilom, nakar je izvedel, da je preliminarni test pokazal na okužbo s koronavirusom.

Foto: Twitter

Nemudoma so ga napotili v osamitev. “In sem šel. Eno uro sem sedel v pisarni in čakal končni rezultat,” pravi. V tem času mu je rojilo po glavi, kako je to sploh mogoče, saj je ves čas striktno uporabljal masko, razkužila in ohranjal distanco. Pri vsem tem pa se je ustrašil, če ni okužil še koga drugega. “Čez uro je bila “sodba” znana. Zapustil sem pisarno, odšel domov, vsi moji sodelavci pa na testiranje. Samoizolacija,” pove v nadaljevanju in poudari, da ga je ob novici spreletelo nelagodje, zaradi “neznano-znanega” v prihajajočih dneh. Menil je, da ima asimptomatsko obliko covida-19, saj ni imel povišane temperature in ni kašljal, imel pa je rahlo zamašen nos.

Zaradi covida-19 je bil tako uničen, kot še pri nobeni gripi doslej
“V soboto pa se je začelo. Najprej glavobol. Nato strašen pritisk v sinusih. Nezmožnost zaužitja hrane. Iz ure v uro so se stopnjevali simptomi. Do ponedeljka sem dobil praktično vse iz spiska covid simptomov. Razen vročine in kašljanja. V glavi, za očmi pa je streljalo. Bil sem tako uničen, kot še pri nobeni gripi do sedaj,” opiše svoje simptome. Za lajšanje simptomov je lahko uporabljal le izdatne količine vitamina D3, C-vitamina in cinka. “Za vse ostalo je moral poskrbeti čas. Bil sem “out” dobesedno,” še obrazloži.

Prvi stik z zunanjim svetom je imel šele v ponedeljek popoldne, ko ga je poklical predsednik vlade Janez Janša, ki mu je zaželel vse dobro in čimprejšnje okrevanje. “Cenim to,” poudarja. V torek mu je nekako uspelo preleteti elektronske medije, kjer ni bil presenečen, da so ga že pričeli odstavljati, saj so mu očitali kršenje karantenskih postopkov. “No, nisem jih, ampak če pravijo v medijih, bo že držalo,” dodaja. Vmes je še opravil obvezen pogovor z epidemiološko skupino, ki mu je posredovala TAN kodo za vnos v mobilno aplikacijo Ostani zdrav. “Tako da so lahko vsi, ki so bili od okužbe z mano v stiku, dobili opozorilo na telefon,” še pojasnjuje.

Stanje se je poslabšalo
Kasneje se mu stanje še poslabšalo, saj so ga začela boleti še pljuča. “To je slab znak. Če bo šlo na pljuča, bo treba v bolnico,” mu je pojasnil zdravnik, medtem ko je postelj v bolnišnici primanjkovalo. Skušal si je pomagati z dodatnimi količinami C vitamina in kapljic D3 vitamina. “Nekje do petka se je bolečina v prsnem košu izpela. Potem je bilo iz dneva v dan bolje,” opisuje glede okrevanja. Enajst dni po okužbi je šel ponovno na testiranje, nakar je bil še vedno pozitiven. Po mnenju zdravnika je to zato, ker v sinusih (odmrli) virus še vedno vztraja, ne glede na to, da ni bil več kužen. Počakal je do petka, nakar mu je zdravnik bolniško zaključil in se je lahko vrnil na delo.

Po vrnitvi s potovanja po Baltiku, kjer se je srečal tudi s Svetlano Tihanovsko, je izvedel da je pozitiven (Foto: Twitter)

Pravi, da so na ministrstvu opravili natančne poizvedbe na lokacijah, kjer so imeli srečanja. “Veleposlaništvo, ministrske delegacije Estonije, Latvije in Litve, Svetlana Tihanovska, direktorica Narodne galerije,” pravi in obrazloži, da so bili vsi zdravi. “Vse sem poklical, jih povprašal o počutju in se jim opravičil za morebitne nevšečnosti,” še doda. Pravi, da naj bi imel protitelesa za naslednje štiri mesece, a bo še naprej upošteval navodila NIJZ za ravnanje v času koronavirusa. Njegov indeks R je v tem primeru znašal nič, ker ni okužil nikogar drugega. “Res je, kljub temu, da sem nosil masko, se redno razkuževal in ohranjal distanco, sem zbolel. A je tudi res, da sem ravno zato, ker sem nosil masko, se razkuževal in pazil na distanco – uspel preprečiti nadaljnje širjenje virusa covid. In to je ključno,” pojasnjuje.

Na koncu še pozove vse, da ravnajo enako. “Upoštevajte priporočila NIJZ in spoštujte navodila ter sklepe Vlade RS. Gre za vse nas, za našo prihodnost. In da, covid je resna zadeva. Vem iz lastne izkušnje, pa ni šlo za hujšo obliko,” še obrazloži na koncu.

Sara Rančigaj/Nova24 TV