Minister Hojs: Uvedli bomo neobdavčeno 13. plačo, upokojencem dodelili dve dodatni pokojnini

Minister Aleš Hojs. Vir: SDS

Podpredsednik SDS Aleš Hojs je na soočenju, ki je pred dnevi potekalo na N1 Slovenija izpostavil nekatere ukrepe s katerimi bo SDS tudi v prihodnje skrbela za dobrobit vseh državljanov.

Ob začetku so se predstavniki strank dotaknili krize v Ukrajini in zaostrovanja gospodarskih razmer po svetu. Na vprašanje voditelja, kaj lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti, je Aleš Hojs odgovoril: »Glede na aktualno stanje v svetu, torej vojno v Ukrajini, energetsko krizo in tako naprej, lahko pričakujemo inflacijo. To je realen podatek. Seveda pa je naloga vsake vlade, toliko bolj vlade v kateri sodelujem, da v takih kriznih razmerah tudi državno intervenira. In lahko povem, da bo naša vlada tudi v prihodnje državno intervenirala. Posebej iz enega in edinega razloga oz. ene želje – da v čim večji meri ublažimo to breme tistim, ki so v družbi najbolj ranljivi.«

V nadaljevanju so se dotaknili tudi prvih reform, ki bi jih izvedli v primeru, da pridejo v vlado. Podpredsednik SDS je poudaril, da bo »naša prva reforma pravzaprav nadaljevanje tega, kar počnemo zdaj. Mi bomo vsem tistim pridnim, delovnim ljudem Slovenije, ki so v ogromni večini, omogočili še nadalje, da bodo zaslužili več, da bodo bolje živeli in da bodo prišli do lastnega stanovanja, in seveda, da bomo v kar največji meri onemogočili to, kar se še vedno dogaja, to pa je seveda zloraba socialnih transferjev.« Kot zelo pomembno je izpostavil tudi nadgradnjo obstoječe dohodninske zakonodaje, ki je bila ravnokar sprejeta v državnem zboru. Povedal je tudi, da bomo »med drugim uvedli 13. plačo, ki bo neobdavčena. Upokojencem bomo dodelili dve dodatni pokojnini. Ne v njihovi celotni vrednosti, ampak v primerni vrednosti, torej za božič in pred poletjem. Zgledovali se bomo po avstrijskem vzoru, torej Avstrijci imajo tam nekje 40 do 50 procentov njihove pokojnine.« Na vprašanje o tem, kje bi dobili potrebna finančna sredstva, je Hojs izpostavil potrebo po transformaciji oz. novelaciji obstoječega pokojninskega sistema. »V tem je še ogromno nebuloz, privilegijev, ko ljudje dobivajo enormne pokojnine, čeprav niso vplačevali. Model bo tak, da se bo finančno izšel,« je povedal Hojs.

V nadaljevanju je bilo izpostavljeno tudi politično kadrovanje. Aleš Hojs je poudaril, da je prav Robert Golob najbolj eksemplaričen primer političnega kadrovanja. »Ste ga kdaj vprašali, če je bil državni sekretar? Nikoli. Ste ga kdaj vprašali, če je kot državni sekretar sedel v nadzornem svetu Elesa? Nikoli. Ste ga mogoče v teh dneh vprašali, kaj je z njegovo dohodninsko napovedjo? Vsi predsedniki strank, kot vem, so poslali dohodninsko napoved za leto 2020, razen njegovo še čakamo,« je voditelja povprašal Aleš Hojs.

Ob koncu soočenja so spregovorili še o povolilnem sodelovanju in morebitnih koalicijah. Hojs je izpostavil, da smo v SDS že večkrat povedali, da po volitvah ne bomo nikogar izključevali. “Naš predsednik je v svojih dveh dosedanjih mandatih dokazal, da je vključujoč. Celo v prvem mandatu, ko je vladal celotno štiriletno obdobje, je s stranko SD – takrat seveda pod drugim vodstvom, drugačnim vodstvom, sklenil sporazum, ki se je tej stranki bogato obrestoval,” je povedal Hojs. Dodal je še, da pa »si ne predstavljamo, da bi lahko sodelovali s stranko, ki napoveduje, da bodo ponovno nacionalizirali stvari, ki napoveduje, da bo uvedla enormne davke na vaše nepremičnine, ki napoveduje, da bo ona tista, ki bo določila, kdo in kje bo sedel v nadzornih svetih oziroma kdo bo na sodišču.«

Vir: SDS