Minister Hojs: Bančni kriminal, pranje denarja in korupcija v zdravstvu so potrebni revizije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: Polona Avanzo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs revizijo zahteva v primerih, “v katerih je bil NPU deležen največ kritik”. Kot so navedli na ministrstvu, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pred dnevi v skladu s pristojnostmi odredil revizijo nekaterih najbolj spornih primerov kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, pod drobnogledom NPU, kar je med levo opozicijo in levimi osrednjimi mediji sprožilo številne odzive, saj so bili v teh primerih vpleteni prav predstavniki globoke države. Ker gre za očitne znake težkih kaznivih dejanj, o katerih smo podrobno pisali tudi na Nova24TV, epilog pa je bil v večini primerov v prid kriminalcem, je po mnenju ministra nujno potreben nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada, saj se bo le tako preverilo ustreznost delovanja urada, poroča STA.

Potrebno je odpraviti senco dvoma v delo policije
V revizijah bodo po naročilu Hojsa preverili ustreznost ureditve delovanja NPU na podlagi veljavnih predpisov ter proučili, ali ti predpisi morda potrebujejo spremembe. Hojs revizijo zahteva v primerih, “v katerih je bil NPU deležen največ kritik”. Kot so navedli na ministrstvu, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Kot so navedli, so lahko postopki, ki jih zaključi tožilstvo z zavrženjem ovadb, tudi posledica “slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih“. “Zato je v vseh naštetih izjemno odmevnih in za davkoplačevalce zelo dragih primerih nujno odpraviti vsako senco dvoma na delo policije. Lahko pa se bo ugotovilo, da delo ni bilo ustrezno opravljeno in da bodo ugotovljena nova dejstva, na podlagi katerih bo tožilstvo imelo razloge za nadaljevanje svojega dela. V obeh primerih bo to le potrdilo pravilnost uvedene revizije“, so zapisali.

Glede na usmeritve ministra za notranje zadeve bodo tako v naštetih zadevah morali “ponovno preveriti, ali so preiskovalci preverili vse naznanitve kaznivih dejanj, v posameznih primerih ukrenili vse potrebno za preiskavo sumov in o ugotovitvah celovito in korektno obveščali državnega tožilca, ki je na podlagi ugotovitev policije sprejel ustrezno tožilsko odločitev“. Hojsove usmeritve in navodila ne določajo, katera policijska pooblastila je še treba opraviti v konkretnih zadevah ali zoper katere osebe, ker o njih samostojno odločajo policijski preiskovalci in državni tožilec, ki usmerja predkazenski postopek, so še pojasnili na ministrstvu.

Sara Kovač/Nova24TV