Minister Aleš Hojs: “Možna je ponovna razglasitev epidemije”

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: STA

Teden se začenja s pregledom epidemioloških podatkov, ki so danes izrazito netipični. Izkušnje preteklih mesecev kažejo, da je čez vikend navadno opravljenih manj testov. Tudi včeraj je bilo tako, opravljenih je bilo namreč le 909 testov. Potrjenih je bilo 39 primerov. Okužbe, tako kot že več tednov doslej, ostajajo razpršene po vsej državi. Virus se še naprej najbolj širi v Domovih za starejše občane, bolnišnicah, šolah, tudi delovnih organizacijah.

 

“Glede na to, da se število prehladnih obolenj, tako kot vsako leto ob tem času, že povečuje, bodo podatki, ki jih bomo imeli v naslednjih dneh ključni za podajanje ugotovitev glede vzorcev širjenja virusa v Sloveniji,” je na ponedeljkovi tiskovni konferenci Vlade RS poudaril uradni govorec vlade Jelko Kacin in ob tem razkril, da imamo nove primere okužb med zaposlenimi v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v bolnišnici v Slovenj Gradcu. V Pegazovem domu Rogaška Slatina so čez vikend zabeležili 3 nove okužbe – skupno 25 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Domu Danice Vogrinec MB imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih.

V CUDV Črna je okuženih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov je stanje nespremenjeno, okuženih namreč ostaja 7 stanovalcev (od tega so 3 v bolnišnici) in 4 zaposleni. Pojavilo se je več okužb pri novih izvajalcih, kar zagotovo ni spodbudno. V Domu za starejše občane Šiška so zaznali okužbo pri 1 stanovalki, 1 zaposleni in 1 študentki (okužbe pa med seboj niso povezane). Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih, vsi brisi so zaenkrat negativni. Okužbo so potrdili tudi v Domu starejših občanov Ptuj, enota Muretinci in v SeneCura Radenci, kjer je bila 7 zaposlenim preventivno odrejena tudi karantena. 2 okužbi (zaposlenih) so potrdili tudi v Domu počitka Mengeš.

Ob negativnem testu karantena ne bo več potrebna
Po besedah Kacina je Vlada Republike Slovenije čez vikend sprejela odločitve, ki so izkaz zavezanosti k preprečevanju zaprtja države ter rezultat dogovorjenega skupnega evropskega pristopa, ki temelji na večanju števila testov in zmanjšanju števila odrejenih karanten, a ne na škodo učinkovitosti zamejevanja virusa. “Odrejanje karantene ob vstopu v državo več ne bo več potrebno, če bo imela oseba opravljen test na covid-19 in bo ta negativen. Odločitev vlade bo lahko imela pozitivne posledice za delovanje Ministrstva za zdravje, ki je bilo v preteklih tednih in mesecih močno obremenjeno zaradi odrejanja številnih karantenskih odločb tako na meji, kot tudi tistih, ki so bile posledice rezultatov epidemioloških poizvedovanj NIJZ pri okuženih in pri njihovih stikih,” je bil jasen.

Foto: STA

Vlada RS je spremenila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti državeMinister za notranje zadeve Aleš Hojs je uvodoma poudaril, da so pri pripravi odloka kot tudi sklepa skušali sledili priporočilom Evropske komisije z naslovom Re-open EU, ki jih je ta izdala na začetku meseca septembra. “Želja Evropske komisije je bila, da se ne ponovi pristop iz meseca marca in aprila letošnjega leta, ko je vsaka država po svoje ukrepala/dovoljevala vstope v državo. To priporočilo je zasnovano na treh ključnih dejstvih.”

Evropska komisija je predlagala seznam štirih barv: zelene, rdeče, oranžne (nekdanja rumena) in pa sive, za uvrstitev držav v slednjo kategorijo se Slovenija še ni odločila,” je izpostavil Hojs. Kot sive naj bi bile po besedah Hojsa opredeljene države, za katere ni na voljo dovolj podatkov o okužbah oziroma ni dovolj izvedenih testiranj na novi koronavirus, da bi jih lahko uvrstili na katerokoli listo držav. Hojs je ob tem opozoril tudi na novost- precejšen dvig mejnih vrednosti za razvrščanje držav. “Za zelene države je zdaj incidenca do števila 25, za oranžne med 25 in 30, za rdeče pa nad 50. Možno je po priporočilu Komisije upoštevati tudi številke celo nad 100, ki pa jih je Komisija povezala s številom opravljenih testov,” je pojasnil Hojs.

Foto: STA

“Odločili smo se za spremembo odloka o izvajanju preprečitve koronavirusa na mejnih prehodih in kontrolnih točkah. V prvem delu, kje se nadzor izvaja ni sprememb. Ob stopu v Slovenijo se izkazujejo dokumenti, ki so obratno dokazno breme. V nadaljevanju smo poenostavili, znižali, število izjem, ki so sedaj opredeljene v točkah od 1 do 14 in so namenjene tako za rdeče, kot za oranžne države. Slovenski državljani, kot tudi vsi tisti, ki so državljani držav članic EU, oziroma imajo tukaj stalno prebivališče, lahko od danes naprej vstopajo, v kolikor vstopajo iz držav članic EU oziroma  schengenskega območja v Slovenijo, brez omejitev, v kolikor so izjema,” je izpostavil Hojs in dodal, da je izjem je zelo veliko. V kolikor izjeme ni sta po besedah Hojsa dve možnosti: možnost iti v karanteno (odsedeti ali odležati 10 dni) ali pa s covid-19 negativnim testom (ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji) prestopati mejo, ne da bi bila odrejena karantena.

Na zelenem seznamu držav le še nekaj držav
Na seznamu zelenih držav ostajajo le še: Ciper, Finska, Latvija,  Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj. Za vse te države ni potrebna karantena oziroma negativen covid test. Na rdeči seznam pa so uvrščeni nekateri regionalni deli sosednjih in drugih evropskih držav, večinoma so to tudi prestolnice teh držav oziroma so na seznamu administrativne enote s slabo epidemiološko sliko. Na tem seznamu je tudi 114 tretjih držav. Za vse te velja karantena, namesto te pa negativen covid test. Za vstop še vedno velja štirinajst izjem, ki lahko vstopijo brez karantene oziroma negativnega testa.

Foto: STA

Tekom karantene možno opraviti test
“Pri odrejanju karantenskih odločb se ne spremni nič,” je bil jasen Hojs. Oseba, ki bo želela priti v Slovenijo iz rdeče države in s sabo ne bo imela negativnega Covid testa, ji bo izdana karantenska odločba. “Smo pa v odloku zapisali dodatno izjemo. Torej tudi tisti, ki bo prejel karantensko odločbo, ki se bo na meji odločil, da bo šel v karanteno, bo imel tekom karantene možnost, da opravi test. V primeru negativnega testa se mu karantenska doba prekine. Teoretično to pomeni, da lahko človek preide mejo, dobi karanteno, čez dan ali dva pa se lahko odloči za test. Če bo test negativen bo oseba karantene oproščena.” Epidemiološko odrejene karantene zaradi rizičnega stika z negativno osebo z negativnim izvidom testa na okužbo s koronavirusa zaenkrat še ni mogoče prekiniti, čeprav se po Hojsovih napovedih obetajo spremembe tudi na tem področju.

Novi ukrepi na obzorju
Vlada z namenom zajezitve širjenja virusa že načrtuje nove ukrepe. V torek ali sredo se bodo po napovedi Hojsa sestali pristojni ministri in strokovna skupina. Konkretnih ukrepov Hojs ni napovedal, mogoče pa bi bilo lahko omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj se bliža zimski čas, ko se bodo gostje z vrtov premaknili v notranjost lokalov, fitnesov in športno-rekreacijskih centrov. Ponovna razglasitev epidemije ni izključena. “Odprta je možnost, da se lahko ponovno razglasi epidemijo,” je bil jasen.

Nina Žoher/Nova24 TV