Mineva 75 let od pogroma nad vasmi in izgona Kraševcev v Nemčijo

V petek je v Komnu potekala spominska slovesnost ob 75. obletnici vojne tragedije, ki je za vedno zaznamovala Branik, Divče, Komen, Mali Dol in Tomačevico. Okupator je za partizansko vojaško akcijo v Dovcah, katero bi lahko zaradi surovosti partizanov nad premaganimi vojaki uvrstili pod vojne zločine, iz maščevanja požgal omenjene vasi, več kot tisoč lokalnih prebivalcev pa je bilo izgnanih v Nemčijo, na Bavarsko.

Med udeleženci na spominski slovesnosti v Komnu, so bili prisotni tudi nekateri, ki so bili kot otroci med izgnanimi v Nemčijo in se še danes spominjajo tragedije, ki je takrat pretresla bližnji Kras in okolico. O teh tragičnih dogodkih je v farni kroniki 15. Februarja 1944 pustil zapis tudi Alojzij Novak, med vojno dekan v Črničah v Vipavski dolini. »Danes je nad Rihenbergom sodnji dan. Strašen dim se vali iz sosednje doline, vmes pa poka in grmi orožje. Pravijo, da gori vas sama okrog cerkve in več frakcij po dolini…«

Eden izmed preživelih te velike tragedije je bil tudi Viktor Saksida, rojen leta 1922 in se danes ponaša z visoko starostjo 98 let.

Po pozdravnem govoru predsednice DIS 1941-45 k.o. Komen Sabine Godnič, je zbrane nagovoril slavnostni govornik, župan Občine Komen, Erik Modic. V Kulturnem programu so bili med nastopajočimi učenci OŠ Komen, nastopil pa je tudi mešani pevski zbor Cominum.

Uredništvo