Milka Noviča oprostili

Milko Novič. Vir: Demokracija

Milko Novič je v ponovnem sojenju oproščen obtožb kaznivega dejanja umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. S tem se je zanj končala večletna sodna kalvarija.

Po tem, ko je sodišče na prvi stopnji slovenskega kemika dr. Milka Noviča obsodilo na 25 let zapora in je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, primer pa vrnilo v ponovno odločanje, ga je sodišče oprostilo krivde umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Primer naj bi zastaral v nedeljo..

16. decembra 2014 je na parkirišču pred restavracijo Via Bona pod streli umrl direktor kemijskega inštituta Janko Jamnik. V prvih informacijah po umoru so zaokrožile govorice, da je Jamnika ubila visoko usposobljena kriminalna združba. Le nekaj dni po umoru pa je ta teorija odpadla, kot glavnega osumljenca pa so prijeli Milka Noviča. Prostost so mu odvzeli 22. decembra, imel je idealno ozadje za pregon. Bil je nekdanji Jamnikov sodelavec, z inštituta je odšel zaradi krivdne odpovedi delovnega razmerja in ukvarjal se je s streljanjem.

Obramba: Novič je nedolžen
Tožilka Blanka Žgajnar je v današnji zaključni besedi izrazila prepričanje, da naj bi Novič Jamnika umoril iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je ta leta 2009 odpustil s Kemijskega inštituta in ker je do leta 2014, ko je prišlo do umora, dokončno izgubil vse možnosti, da se spor z vodstvom inštituta reši v njegovo korist.

Tožilka Blanka Žgajnar. Foto: STA

Po pisanju STA je Novičev odvetnik Žiga Podobnik, nasprotno od tožilstva, danes ponovil prepričanje, da je Novič nedolžen. Nekatere priče s Kemijskega inštituta so po njegovih besedah povedale, da Novič ni bil nasilen, prav tako da se ga Jamnik ni bal. To, da je izgubil službo, zanj ni moglo biti presenečenje, ki bi se odrazilo v jezi do Jamnika, saj je bil zaposlen za določen čas in je vnaprej vedel, da mu zaradi pomanjkanja denarja pogodbe ne bodo podaljšali.

C.R./Demokracija