Miklavžev sejem v Kopru

Miklavžev sejem bo potekal vse do nedelje, foto: SPIRIT Slo

Jutri se bo v Kopru pričel Miklavžev sejem, ki bo trajal vse do nedelje, 10. Decembra. Začetek sejma bo ob 10. uri na trgu nasproti  tržnice, dogajanje tekom dneva pa bo pestro natrpano z raznoraznimi dogodki in delavnicami, od učenja drsanja, do branja pravljic in vrhunec ob 17. uri, Miklavževanje z otroki.

Nekoč suho sadje, danes predvsem igrače

Čeprav tradicija praznovanja Miklavža ali Sv. Nikolaja na slovenskem sega vse v 19. stoletje, pa ta s svojim spremstvom predvsem na primorskem najprej ni bil sprejet. Tako je na Brkinih, Koprskem in tržaškem ozemlju skupaj z zaledjem Miklavž najprej hodil sam, saj parklji ali  ”šmkvavži”, ki izvirajo še iz poganskih običajev niso bili sprejeti. Šele kasneje so se Miklavževemu spremstvu priključili še parklji, ter angeli, včasih pa ga spremlja tudi sv. Mihael ali sv. Anton Puščavnik, ki prinaša malenkosti za odrasle na ta dan.
Miklavž tako velja za najstarejšega dobrega decembrskega moža na slovenskem, ki je otrokom prinašal darila. Ta so bila v starih časih predvsem suho ali sezonsko sadje, včasih tudi oblačila, ali druga uporabna darila za tiste čase. Danes je obdarovanje na Miklavževo precej sodobno, saj otroci največkrat v dar prejmejo igrače. Čeprav Miklavž velja za enega izmed najmanj skomercializiranih dobrih decembrskih mož, pa kot uvod v Veseli December trgovci polnijo police s čokoladami v njegovi podobi, Miklavževi popusti pa so prva znižanja, ki vabijo kupce v trgovske centre na decembrsko zapravljanje.

Sebastjan J