MIGRANTSKA KRIZA ŽE NA ŠKOFIJAH: OKROG 50 LJUDI BO NASTANJENIH V HOSTEL

Škofijski hostel bi v prihodnjih tednih sprejel okoli 50 migrantov (Vir: googlemaps.com)

Škofije naj bi že ta mesec z vladno pomočjo vzpostavila center za migrante. Pravijo ji integracijska hiša, kjer bi jim pomagali z vključevanjem v družbo in pomagali na poti k samostojnemu življenju, krajani so ob tem ogorčeni.

Pogodba za najem nekdanjega hostla na Škofijah naj bi bila v zaključni fazi. Vlada poudarja, da bodo to predvsem družine. Prvi migranti pa bi se naselili v drugi polovici marca.

Ministrstvo za notranje zadeve navaja, da je hiša namenjena izključno osebam z priznano mednarodno zaščito, to vključuje možnost enoletnega bivanja v integracijski hiši. S tem si bodo olajšali prve korake v novem okolju.

Krajani v nevednosti

Dogovarjanje o vzpostavitvi alokacijskega centra  ministrstvo vodi z Mestno občino Koper že nekaj mesecev, vendar krajevna skupnost o tem ni bila seznanjena do včeraj, ko je praktično odločitev sprejeta in potekajo že operativni in organizaciski postopki. Na krajevni skupnosti poudarjajo, da bo od Mestne občine Koper zahtevala vse relevantne informacije, vezane na predhodna dogovarjanja z ministrstvom. Od ministra pričakujejo podrobnejši opis in načrte izvajanja programov, kar je bilo s strani državnega sekretarja Boštjana Šefica tudi zagotovljeno.

L.F.