Migranti povzročajo vse več preglavic tudi slovenski policiji

Poročilo PU Koper o ilegalnih prehajanjih slovenske meje za minuli vikend že nakazuje težave z migranti, o katerih so v preteklih letih poročali mediji severnejših držav. Od petka do danes so policisti na območju PU Koper tako obravnavali kar 11 migrantov, ki so bili seveda tudi v spremstvu tihotapcev. Poleg čezmejnega avtomobilskega pregona v lovu za migranti, ki se je zaključil šele pri Vidmu v Italiji, je migrant v drugem incidentu med obravnavo najprej pobegnil, nato pa po ponovnem prijetju z napadom na policista spet pobegnil neznano kam.

Novi sodržavljani

Policisti PU Koper so do danes tako  po državljanstvu obravnavali 4 Afganistance, 2 državljana Kosova in 2 državljana Irana, ki sta zaprosila za azil. Obravnavana sta bila tudi 2 državljana Albanije in državljan Bangladeša.

V soboto, ob 10.11, so policisti PP Ilirska Bistrica na cesti Zabiče – Paka (smer za Gomance) prijeli državljana Alžirije. Policist je opravil varnostni pregled in tujcu odvzel mobilni telefon in nahrbtnik. Pri čakanju na intervencijsko vozilo je ilegalni pribežnik z Alžirije izkoristil nepazljivost policistov in s kraja pobegnil. Pričel je bežati v gozd. Policist je stekel za njim in ga po 100 metrih uspel ujeti…

Migrant se je po ponovnem prijetju s silo uprl policistu, ter ga pri tem fizično napadel. Policist si je pri napadu poškodoval koleno, vendar se je kljub poškodbi in bolečini pognal v ponovni lov za Alžircem. Alžircu je kljub naporom policista, ki so presegli osnovno službeno dolžnost, uspelo pobegniti v neznano. Zato je bila za njim podana kazenska ovadba zaradi preprečitve uradnega dejanja, policisti PU Koper pa nadaljujejo z ukrepi za njegovo izsleditev in prijetje.

Lov za Pakistancem v Italijo

Pakistanski tihotapec z Afganistanci, katerega so policisti izsledili v ilirski Bistrici pa je uspel pobegniti čez mejo, kamor so ga zasledovali tudi policisti PU Koper, ki so ga nato ustavili pri Vidmu.

V nedeljo, ob 3.30, so policisti v Ilirski Bistrici vozili za italijanskim Fordom. Vozilo so pričeli ustavljati, vendar voznik znakovni upošteval in je vozil naprej. Čez nekaj minut je bilo vozilo ustavljeno nasproti Vidma. V vozilu so bili štirje državljani Afganistana in voznik, državljan Pakistana, s prebivanjem v Italiji. V postopek so se vključili kriminalisti PU Koper in državljanu Pakistana odvzeli prostost.

Pakistanec je bil odveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Čezmejno sodelovanje slovenske in italijanske policije pri lovu na migrante in tihotapce pa so v preteklosti večkrat pohvalili tudi pripadniki policije na italijanski strani.

Neveljavne uradne listine

Poleg migrantov so v preteklem vikendu policisti PU Koper obravnavali tudi tujce z neveljavnimi dokumenti.

V nedeljo, ob 2.50 uri je patrulja v Ilirski Bistrici ustavila vozilo WV Sharan, italijanskih registrskih tablic, v katerem sta bila dva državljana Pakistana. Voznik ima pretečeno dovoljenje za bivanje v Italiji. Obema je bil izdan plačilni nalog.

24-letna državljanka Irana se je na vstopu v Slovenijo, na mejnem prehodu Dragonja, policistki izkazala z osebno izkaznico Italije, veljavno do 2026, izdano na italijansko žensko ime, s prebivanjem v Milanu. Pri preverjanju osebne izkaznice je bilo ugotovljeno, da izgled odstopa od originala. Zaradi suma v pristnost dokumenta, je bila oseba izločena iz avtobusa, zatem ji je bila odrejena temeljita mejna kontrola. Opravljen je bil še podroben pregled z napravo za ugotavljanje pristnosti listin, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je osebna izkaznica ponaredek. Ženski je bil zavrnjen vstop v Slovenijo, sledi ji kazenska ovadba.

Uredništvo