Mednarodni pravnik Pogačnik: Vlada se je diplomatsko pravilno odzvala na obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine

Dr. Miha Pogačnik Foto: STA

LJUBLJANA – V LMŠ, SD, SAB in Levica so se ostro odzvali na pismo Slovenije Svetu Evrope, poslano v odgovor na kritike o pritiskih na novinarje, poroča portal Nova24TV. Po opoziciji gre za zlorabo oblasti v politične namene in rušenja ugleda države, zato zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ za kulturo in zunanjo politiko. Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike namreč posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Med drugim je izpostavila javno Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), ki da so jo še do leta 2004 “vodile nekdanje komunistične strukture”.

Zahtevajo odstop ministra, ki s pismom nima nič
Najbolj ostri so, tako poroča STA, v stranki Levica, kjer zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja pozivajo k odstopu, čeprav Logar s pismom nima nič. Pripravili in poslali so ga na vladnem uradu za komuniciranje (UKOM).

Gre za spodkopavanje z nepotrebnimi obtožbami in črnjenje ugleda domovine 
Portal Nova24TV je za komentar prosil uglednega mednarodnega pravnika dr. Miho Pogačnika, ki je za medij povedal: “Moje strokovno stališče je, da se je vlada s pismom Republike Slovenije Svetu Evrope v interesu varovanja mednarodnega ugleda naše države pravočasno in pravilno odzvala na nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine in nas vseh v mednarodni skupnosti, kar zadeva medijsko svobodo.” Pravi, da nikakor ni odveč, celo pričakuje se, da se mednarodni organizaciji, katere temeljna pristojnost in poslanstvo je prav varstvo človekovih pravic, s strani države članice izčrpno pojasni stanje v državi v zvezi z zadevno problematiko.

Vlada je ravnala diplomatsko pravilno
Vlada je po Pogačnikovi oceni ob “nerazumnem in neželenem ter enostranskem političnem sporočilu mednarodni skupnosti, ki nikakor ni, ne glede na povsem nerazumno vsebino, prispevalo k ugledu naše domovine, ravnala pravočasno in diplomatsko pravilno, v skladu z mednarodnim pravom in prakso demokratičnih držav.” Ravnanje pa je, četudi bi bila vsebina diplomatske depeše sporna, kar sicer po Pogačnikovi oceni nikakor ni, transparentno in domoljubno. Ta namreč diplomatsko zrelo brani ugled naše države je sklenil dr. Pogačnik.

Vir: Nova24TV