Med ukrepi koprske občine tudi varstvo otrok, brezplačno parkiranje in oprostitev najemnin

Vir: Mestna občina Koper

KOPERMestna občina Koper bo med drugim zagotovila brezplačno parkiranje, nujno varstvo predšolskih otrok, najemnike občinskih prostorov pa oprostila plačila najemnin.

Od danes je parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne občine Koper brezplačno. To velja za vsa parkirišča, ki jih upravlja Marjetica Koper, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika.

Od ponedeljka, 26. oktobra, dalje bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po počitniškem voznem redu. Vozni redi na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa, so dostopni prek naslednje povezave. Ukrep bo veljal predvidoma do preklica epidemije. Kurjerce bodo vozile po običajnem urniku, vendar se bo lahko z njimi lahko peljala ena oseba oziroma dve, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, namenjena pa bo prevozom do zdravstvenega doma, lekarne in trgovin v starem mestnem jedru

S ponedeljkom nujno varstvo za predšolske otroke

Koprska občina bo v naslednjem tednu v Vrtcu Koper, enota Ribica (Ferrarska ulica 17, v poslovno-stanovanjskem objektu Dom Koper), po potrebi pa tudi v Vrtcu Semedela, enota Markovec organizirala nujno varstvo za predšolske otroke, katerih starši morajo delati in jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo.

 

Za prijavo otroka v nujno varstvo in vsa dodatna vprašanja naj starši predšolskih otrok pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer danes, v petek, 23. oktobra, do 18. ure, in jutri, 24. oktobra, med 8. in 12. uro. Starši lahko prijavo oddajo tudi prek maila na naslov [email protected] oziroma izpolnijo prijavnico na spletni strani www.vrteckoper.si.

 

Občanke in občani se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb lahko obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali [email protected]).

Javne sanitarije, tržnica in igrišča ostajajo odprti

Občina je sprejela odločitev, da javne sanitarije v Športno rekreacijskem centru Bonifika, pri stadionu Bonifika, Centru športov na mivki, na mestnem kopališču in tržnici ostajajo odprte. Odprta ostajajo tudi otroška igrišča, vendar staršem svetujejo, da se uporabi igral do nadaljnjega izogibajo. Obratovala bo tudi koprska tržnica.

Župan Aleš Bržan bo občinskemu svetu predlagal sprejem sklepa, s katerim bi občina plačila stroškov najemnine oprostila najemnike poslovnih prostorov v MOK, za katere velja prepoved neposrednega ponujanja in prodajanja blaga ter storitev. Oprostitev plačila bi veljala od dneva razglasitve epidemije, 19. oktobra, do 30. novembra. Do vključno 31. januarja 2021 pa so vie gostinski in trgovski ponudniki oprostil plačila občinske takse za uporabo javne površine.

Omejen režim uporabe športnih objektov

Od četrtka so povsem zaprti javni Olimpijski bazen Koper in Športni park Dekani ter igrišča za odbojko na mivki v Centru športov na mivki, medtem ko so Arena Bonifika, nogometna igrišča v ŠRC Bonifika ter drugi športni in šolski objekti v občini odprti, a namenjeni zgolj izvajanju športno-gibalne dejavnosti ter športnim vadbam za tiste, ki tekmujejo na najvišji ravni. Opozarjajo, da je na  odprtih javnih športnih površinah (ŠRC Bonifika, Center športov na mivki … ) dovoljeno izvajati športno-gibalno dejavnost, a le za člane istega gospodinjstva, v individualnih športih in pri športih z največ šestimi udeleženci ter če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

Občinska uprava s strankami posluje v omejenem obsegu

Omejeno pa je tudi poslovanje občinske uprave. Uradne ure za osebni sprejem strank so odpovedane, vložišče pa z omejitvami posluje po običajnem urniku. Pozivajo vse, naj svoje zadeve v čim večji meri rešujejo po pošti, elektronski pošti ali po telefonu. V času uradnih ur lahko pokličejo na telefonsko številko centrale 05 66 46 100 oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na [email protected]. Omejitev poslovanja velja tudi za Občinski inšpektorat, ki bo v času uradnih ur dosegljiv na 05 664 63 40, od 7. do 22. ure pa prek Operativnega centra občinskega redarstva na številkah 041 627 286 in 080 44 49 ter na elektronskem naslovu [email protected].

MOK je vse informacije o nujnih telefonskih številkah za pomoč občankam in občanom, ukrepih in storitvah, ki jih ponuja v času razglašene epidemije, združila na posebnem zavihku uradne občinske spletne strani.

Vir: Ekopercapodistria.si