Matej Tonin ogorčen: Žalosten dan za Slovenijo in Slovensko vojsko

Vir fotografij: Facebook (Matej Tonin)

Vlada Roberta Goloba je po pregledu Revizijskega poročila o smiselnosti nakupa 45. nemških osemkolesnikov boxer včeraj odločila, da bo Slovenija pogodbo za nakup odpovedala. Iz poročila naj bi izhajalo, da posel menda ni ekonomičen, da bi z izbiro morebitnega cenejšega ponudnika ter nadgradnjo obstoječih osemkolesnikov menda prihranili več sto milijonov evrov. Zaradi prekinitve pogodbe bo morala Slovenija plačati stroške prekinitve v višini približno 20 odstotkov vrednosti pogodbe, kar bo naneslo okoli 70 milijonov evrov.

Obrambni minister v času vlade Janeza Janše, Matej Tonin, ki je 11. maja letos podpisal pogodbo o nakupu 45. oklepnikov boxer, ki naj bi stali dobrih 340 milijonov evrov,  svoje ogorčenosti zaradi epiloga te zgodbe, ne skriva. Na svojem facebook profilu je zapisal, da gre za zelo žalosten dan za Slovenijo in našo vojsko. Toninove navedbe objavljamo v celoti (nelektorirano).

Žalosten dan za Slovensko vojsko!
Res neverjetno, kako se je Golobova vlada zaradi Levice pripravljena ustreliti v koleno. Odpoved pogodbe za boxer pomeni:

1. odpoved visoki stopnji zaščite za vojake,
2. odpoved najnaprednejši tehnologiji,
3. upočasnitev izgradnje zmogljivosti SV,
4. škodovanje slovenski obrambni industriji in
5. poslabšanje odnosov z našo najpomembnejšo zunanje trgovinsko partnerico Nemčijo.

In da bo mera polna, je minister Šarec poleg puške v koruzo pripravljeni vreči še 70 milijonov evrov. Z drugimi besedami – to pomeni, da bo za več kot 10 vozil boxer vrednosti na stroške vseh nas podaril drugim. In to samo zato, da zadovolijo Levico. Kdo je tu nor?
Slavna revizija je bila zgolj pesek v oči. Vse skupaj se kaže kot prava farsa. Včeraj ste lahko v živo spremljali težave ministra Šarca pri interpretaciji revizije. Revizija je namreč pokazala, da naša ekipa ni naredila napake, da je bilo vse strokovno utemeljeno in da so bili vsi procesi pravilno izpeljani. V sporočilu vlade so celo zapisali: “Revizija sicer ni mogla podati mnenja o gospodarnosti nakupa vozil boxer …,” vendar sta v večernih oddajah Luka Mesec in Tanja Fajon še vedno govorila, da je revizija pokazala negospodarnost. Čista laž!
Odločitev o preklicu pogodbe za nakup vozil boxer zagotovo ni strokovna, temveč politična. Levica prikimava. Kratko pa bodo spet potegnili slovenske vojakinje in vojaki. Pa čeprav prav vojna v Ukrajini dokazuje, kako krhek je mir in zakaj smo dolžni vlagati v našo varnost. Investicija v varnost je namreč investicija v mir. Včeraj je bil žalosten dan za Slovensko vojsko in Slovenijo.

 

Morda je slika naslednjega: 6 oseb, ljudje stojijo, vojaška uniforma in na prostem

Spletno uredništvo