Markovec: Šulerjevo, ki je brutalno udrihala po psički, so policisti ovadili

Elvira Šuler Foto: facebook

KOPER – 79-letno Elviro Šuler, ki je triindvajsetega aprila pred stanovanjsko hišo v naselju Markovec, brez milosti udrihala po še ne dveletni psički Sky, tako je bilo videti iz videoposnetka, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, so koprski policisti kazensko ovadili. Ovadba ji očita kaznivo dejanje mučenja živali, za kar jo po črki zakona lahko doleti eno leto zapora.

 

Šulerjeva je za Slovenske novice povedala, da živali ni tepla. Po njenih besedah je dajala narazen dva psa, ki sta se spopadla. Spomnimo, Šulerjeva ni lastnica oziroma skrbnica pretepene psičke, ampak jo je čuvala, poleg nje pa še tri pse pasme jack russel terier. Sicer pa s skrbnico psov Mojco Jakomin živijo v istem stanovanju. Po poročanju časopisa sosedje, ki so za medije tako po dogodku povedali, da živali nikoli niso videli na sprehodu, pa navajajo, da še slišijo lajanje pa tudi cviljenje.

 

Psička Sky Foto: facebook

Ukrepi veterinarske inšpekcije

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pojasnjuje, da so odredili štiri ukrepe;

1.Takoj poskrbeti za veterinarsko oskrbo psičke, ukrep je bil izveden 23.4.2020 popoldne. Iz strokovnega mnenja veterinarja, ki je pregledal psičko je razvidno, da psička ni imela poškodbe zadnje leve tačke in je tačko normalno obremenjevala. Običajno gibanje psičke je bilo ugotovljeno in tudi posneto dne 24. 4. 2020 in inšpekcijskem pregledu na domu imetnice.

2. Takoj zagotoviti ločeno namestitev nezdružljivih psov. Ukrep je bil izveden in kontroliran v več nadzorih.

3. Za skrbnika živali v času odsotnosti določiti drugo osebo, kar je bilo izvedeno 24.4. 2020.

4. Odpraviti ugotovljene neskladnosti v identiteti psov in odpraviti neskladnosti v zvezi z nekomercialnimi premiki psov iz tretje države.

Skrbnica opustila oskrbo, živali niso bile cepljene, ena preobremenjena s kotitvami

Lastnica je poskrbela za ureditev dokumentacije in registracije psov, ter vakcinacije psov proti steklini. Prav tako je poskrbela za namestitev psičke, ki ni bila združljiva z ostalimi psmi na drugi lokaciji. Z uradnimi nadzori se je ugotovilo, da je za vse pse na vseh lokacijah glede dobrobiti živali ustrezno poskrbljeno.

Za ugotovljeno preobremenjevanje ene izmed psičk s kotitvami, za opustitev dolžnosti skrbnika živali glede oskrbe živali, zaradi nepravilnosti v zvezi z identifikacijo in vakcinacijo živali, bo uveden prekrškovni postopek, so sporočili s pristojenega ministrstva.
Uredništvo