Mara Glušič o minulih in prihajajočih volitvah

Spominsko obeležje z motivom požgane kraške hiše v Kobjeglavi

V svoje goste smo povabili državnozborsko kandidatko Maro Glušič ter jo povprašali za komentar o zadnjih volitvah in njenih političnih načrtih za prihodnost. Vabljeni k branju.

Če začnemo z najbolj neprijetnim vprašanjem, ste razočarana z rezultati volitev?

Ravno nasprotno. Z rezultati sem izredno zadovoljna, saj sem med vsemi kandidati v kraških občinah osvojila prvo mesto. Za primer lahko navedem nekdanjega župana in trenutnega ministra Marka Bandellija, ki je osvojil zgolj 9,7 %, sama pa sem z 1.792 glasovi osvojila skoraj 17 %. Vendar pa zaradi izjemnega uspeha stranke SDS na zadnjih predčasnih volitvah in izkrivljenega volilnega sistema nisem osvojila poslanskega mesta. Ob selitvi na Kras pred nekaj leti sem bila širši javnosti povsem neznana, sedaj pa me ljudje ustavljajo na ulici, v trgovini in na javnih prireditvah ter mi z nasmehom čestitajo za dosežen rezultat. Najbolj me vedno znova ob takih srečanjih preseneti dejstvo, da vsi poznajo moje ime in program za Kras na državni ravni, katerega sem predstavljala.

Kakšno mnenje imate o vašem tekmecu Bandelliju? 

Štanjel

Najprej mu čestitam za osvojen poslanski mandat, čeprav me je žalostil nivo njegovega komuniciranja in boja že v sami predvolilni kampanji. Nastopil je grobo in žaljivo tako proti meni, njegovi politični tekmici, kot tudi proti stranki SDS. Ob enem pa je žalil in poniževal vse podpornike in volivce desne politične opcije. Še bolj me žalosti njegovo vedenje na ministrskem položaju, saj menim, da s svojimi arogantnimi in predrznimi dejanji meče slabo luč na celoten Kras v širši Sloveniji. Čeprav se nadejam, da se bo na tej ugledni funkciji zresnil, pa se bojim, da bo glede na njegova pretekla dejanja na lokalni ravni, s tem samo še nadaljeval in dejanja celo stopnjeval.

Kot ste že sama omenila, imate veliko podporo ljudi, boste ta potencial izkoristila?

Seveda! Najprej bi se rada še enkrat zahvalila vsem svojim volivcem za vso izkazano podporo na zadnjih volitvah. To me navdaja z veseljem, da so ljudje prepoznali, da svoje besede podprem tudi z dejanji. Kot priseljenka iz osrednje Slovenije gledam na Kras z drugimi očmi in vidim ves potencial, ki ga ta regija ponuja, tako za gospodarski, turistični, kot socialni napredek. Za v prihodnje imam še veliko načrtov, katere sem oblikovala tudi na podlagi predlogov ljudi, ki sem jih srečevala med kampanjo in jih srečujem v vsakdanjem življenju. Te načrte si seveda tudi želim uresničevati, to je bil takrat moj cilj ob morebitni osvojitvi poslanskega mandata. Kot sem obljubila svojim podpornikom takrat, jim obljubljam tudi za naprej. Prepričana sem, da lahko ogromno dosežem tudi na lokalni ravni za Občino Komen.

Kaj so po vašem največji izzivi v naslednjem županskem mandatu?

Enega izmed največjih izzivov vidim predvsem v spodbujanju mladih, da ostanejo v Občini Komen. Zaradi gospodarske nerazvitosti, velike zadolženosti občine, saj je Komen izmed 212. občin kar na 38. mestu po zadolženosti na prebivalca in slabe infrastrukture v občini, tu vztraja še zelo malo delodajalcev. Mladi pa so se tako primorani na delo voziti v večje in bolj razvite občine, mnogi izmed njih pa si boljše življenje poiščejo čez mejo ali dlje v tujini, stran od svojih staršev. S tem se povprečna starost prebivalcev v občini pospešeno viša, kar pa prinaša nove socialne izzive. Ravno zato menim, da bi morala občina spodbujati svoj gospodarski in socialni potencial, da te mlade zadržimo doma, jim pomagamo pri razvijanju njihovih idej in tako poskrbimo za socialno varnost vse populacije.

Štanjelsko grajsko dvorišče

Tudi za razvoj turizma ima Komen ogromen potencial, vendar menim, da bi morali celotno turistično ponudbo občine povezati in jo z dodano vrednostjo ponujati tako domačim, kot tujim turistom. V preteklosti je Komen že slovel po zdraviliškem turizmu, bližina morja in zgodovinskih središč, kot sta Štanjel in gradišče Debela Griža pa so točke, ki bi z večjo promocijo lahko pritegnile številne turiste. Z razvojem turizma z dodano vrednostjo bi se tako lahko v ponudbo vključili tudi lokalni prebivalci in posledično izboljšali svoj ekonomski položaj. To pa bi prineslo tudi dodatna finančna sredstva v občinsko blagajno za nadaljnji razvoj in iskanje novih potencialov Občine Komen.

Če vam za konec zastavimo še najbolj očitno vprašanje, ali boste kandidirala za županjo Občine Komen?

Glede na visoko podporo med občankami in občani Komna ter glede na moje načrte za prihodnost, vam moram povedati da stremim predvsem k povezovanju vseh prebivalcev Občine Komen. (nasmešek).
Sicer pa je do končne vložitve kandidatur še slab teden…

Mara Glušič, najlepše se vam zahvaljujemo za vaš čas in vam želimo obilo sreče ter uspeha tudi na prihajajočih lokalnih volitvah.

Uredništvo