Madžari po poteh Soške fronte

Samo Avstro Ogrska je v vojni utrpela 1,5 milijona žrtev, foto: kraji.eu

Danes je na Goriško prispela skupina 500 obiskovalcev iz Madžarske, katere povezuje skupna želja po spoznavanju dediščine prve svetovne vojne, potovanje pa zanje predstavlja neke vrste poklon prednikom, ki so sodelovali v bojih na Soški fronti. Najprej so se ustavili na vojaškem pokopališču na Modrejcah pri Mostu na Soči, kjer je potekala spominska prireditev.

Častna pokrovitelja spominske slovesnosti sta predsednik državnega zbora Slovenije Milan Brglez in predsednik državnega zbora Madžarske Laszlo Köver, oba sta imela na prireditvi tudi slavnostna govora, nato pa sta oba pri spomeniku položila venca, predstavila pa sta tudi pravkar izdani vodnik Pot miru od Alp do Jadrana v madžarskem jeziku.

Srečanje sta predsednika med drugim izkoristila tudi za pogovor o aktualnih temah. V slovenski delegaciji je bil poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, predsednika madžarskega parlamenta pa je spremljala zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köles Kissne.

Zvečer bo skupina z vlakom prispela na novogoriško železniško postajo in se na Goriškem zadržala vse do četrtka. Madžarske turiste bodo v teh dneh pri izletih po lokacijah soške fronte spremljali tudi poznavalci zgodovine prve svetovne vojne.

Gostje iz Madžarske bodo razdeljeni v različne skupine, ki se bodo v dveh dneh izmenjevale na ogledih posameznih znamenitosti in muzejev. Goriški del obiska se bo pričel na Cerju in nadaljeval z ogledi Martinščine, muzeja na prostem na Debeli Griži, kostnice v Sredipolju ter Gradišča ob Soči. Na Tolminskem in Kobariškem bodo obiskali muzej prve svetovne vojne v Kobaridu, trdnjavo Kluže in muzej na prostem na Kolovratu. Tretji dan bo namenjen izletu po lastni izbiri gostov, na voljo pa bodo ogledi Javorce, Goriških Brd, Postojnske jame in Predjamskega gradu, Portoroža, Tržiča ali Palmanove.

Gre za projekt, ki povezuje številne turistične akterje na destinaciji, izpolnjuje cilje daljšega bivanja gostov in pomembno prispeva k višanju zasedenosti Hitovih hotelskih zmogljivosti med tednom. Potovanje organizira madžarska turistična agencija MAV Nosztalgia Kft, kot partnerja pa že tretje leto sodelujeta družba Hit in Fundacija Poti miru v Posočju.

Sebastjan J