Ljudstvo si za predsednika vlade spet želi Janeza Janšo

Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Facebook/Janez Janša

Najprimernejši kandidat za predsednika vlade je po januarski javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal aktualni premier Janez Janša. Na drugem mestu se je znašel Robert Golob brez stranke, Tanjo Fajon kot mandatarko pa vidi le 1,9 odstotka vprašanih, hkrati pa je izjemno velik delež neopredeljenih, in sicer kar 54,4 odstotka.

 

Na vprašanje “kdo bi bil po vašem mnenju najprimernejši predsednik vlade?” je največ opredeljenih anketirancev izbralo aktualnega predsednika vlade Janeza Janšo, ki je prejel 16,9 odstotka glasov. Na drugem mestu je Robert Golob s 5,1 odstotka manj glasov kot Janša. Na tretjem mestu bi anketiranci izbrali Aleksandra Čeferina z občutnim padcem glasov. Za Čeferina bi tako glasovalo le 2,3 odstotka anketirancev, sledi Marjan Šarec z 2,1 odstotka in Tanja Fajon z 1,9 odstotka. Kar 52,3 odstotka vprašanih pa je odgovorilo z “ne vem.”

Za tiste, ki bi se zagotovo udeležili volitev, Janez Janša ostaja najprimernejši kandidat za predsednika vlade. To dokazuje, da kljub negativnemu poročanju medijev ljudje opažajo delo aktualne vlade in dejansko občutijo realizirane obljube. Golobov prihod pa je drastično spustil Fajonovo in Šarca po lestvici, medtem ko o ostalih dveh kulovcih (Bratuškovi in Mescu) ni ne duha ne sluha.

Nekoliko skrb vzbujajoč pa je podatek neopredeljenih, ki je izredno visok, čeprav so na vprašanje odgovarjali le tisti, ki bi se volitev udeležili. “Ne vem” je tako odgovorilo 52, 3 odstotka anketirancev in nihče 2,1 odstotka.

V tokratno Parsifalovo raziskavo je bilo zajetih 725 anketirancev, od tega 49,4 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 53,7 let, največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine nad 55 let (46,5 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina od 35 do 54 let (37,2 odstotka), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine od 18 do 34 let (16,4 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (26,5 odstotka), sledita podravska (15,8 odstotka) in savinjska (12,4 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,1 odstotka), sledi mesto (28,1 odstotka) in manjši kraj (16,8 odstotka).

 

Sara Kovač/Nova24TV