Levica bi vladala, vendar brez dela

Skrajno leva stranka Potere al popolo, Oblast ljudstvu je napovedala, da ne bo nastopila na prihajajočih deželnih volitvah v Furlaniji Julijski krajini, zaradi potrebe po zbiranju skoraj 5 tisoč podpisov, s katerimi bi lahko predložili liste pred deželnimi volitvami.

»Odločili smo se, da ne bomo zbirali podpisov, to pa zaradi škandaloznega volilnega zakona.« je povedal nekdanji predsednik tržaškega občinskega sveta Iztok Furlanič, s čimer je namigoval na ”nepošteno” zahtevo zakona, da morajo stranke, ki si na prejšnjih volitvah niso zagotovile vsaj enega svetnika, zbrati vsaj tisoč podpisov v vsakem volilnem okrožju, katerih je pet: Trst, Gorica, Videm, Pordenon in Tolmeč (Karnija), kjer jih potrebujejo zgolj 750.

Skrajno leva stranka Potere al popolo, Oblast ljudstvu je bila ustanovljena v Novembru lanskega leta in predstavlja levo alternativo skrajni desnici, ki je na pohodu v sosednji Italiji. Stranka na državnih volitvah sicer ni osvojila nobenega mesta, očitno pa bodo tudi na prihajajočih deželnih volitvah ostali brez osvojenih mest, saj je stranki iz Neaplja za naskok na oblast pretežko zbrati manj kot 5000 podpisov.

Levica bi vladala, vendar za to nebi naredila nič, razen morda izvedla krvavo revolucijo, kot je bila to praksa levičarjev v preteklosti.

Sebastjan J