Letošnji strateški forum Bled z rekordnim številom politikov

Predsednik slovenske vlade Janez Janša in predsednik grške vlade Kyriakos Mitsotakis. Fotografije: Vlada RS

Letošnji 16. Blejski strateški forum (BSF), bo zagotovo odmeval po rekordnem številu v zgodovini foruma, tako tujih kot domačih politikov, gospodarstvenikov in strokovnjakov. V letih svojega obstoja se je več kot očitno uveljavil in razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, kot pravi dolgoletni diplomat in poznavalec mednarodne politike dr. Božo Cerar, impresivna udeležba gostov pomeni tudi, da je vladajoča vlada prinesla nov veter na zunanje političnem področju. Namen foruma je zbrati udeležence z različnih področij z različnim znanjem in jih spodbuditi k izmenjavi mnenj in iskanju rešitev, kar pa je vladajoči vladi, tako prejšnje, kot tudi to leto, več kot uspelo. Enako ne bi mogli reči za prejšnje vlade, kjer je bila udeležba tujih gostov bolj skromna, še posebej leta 2018 in 2019, v času vlade Marjana Šarca, ki pa je bila porazna. “Očitno je letošnja visoka udeležba dokaz, da je naša zunanja politika aktivnejša kot v preteklosti”, je prepričan Cerar. Kar pa za Slovenijo pomeni tudi zunanjepolitični uspeh in vrnitev na diplomatski zemljevid.

 

Letošnja rdeča nit celotnega dogodka je prihodnost Evrope, kar je, kot pravi Božo Cerar, prava vsebina, saj je pomembno, da se članice Evropske unije posvetijo izzivom, kot je pandemija covida-19, položaj v Afganistanu po talibanskem zavzetju oblasti in grozeč nov begunski in migrantski val na naših juhovzhodnih mejah in naprej, nenazadnje tudi obnova gospodarstva kot posledica covid krize. Vse to so vprašanja, ki kličejo, vpijejo, da se zdramimo, da se dogovorimo kako naprej, je prepričan Cerar. “To so res vprašanja, katerim se mi Evropejci, člani Evropske unije moramo v tem trenutku še kako posvetiti. Dejstvo je, da v EU marsikaj škriplje, kar se tiče dogajanja na notranjem področju, pa tudi na evropski skupni zunanji in varnostni politiki”, je še dejal.

Image

Vse višja udeležba na Blejskem strateškem forumu pomeni, da se je forum uveljavil, seveda pa ni vseeno, kako se k samemu forumu pristopi in ni vseeno kakšna je naša aktivnost na zunanje političnem področju, je prepričan Cerar. “Dejstvo je, da je ta vlada prinesla nov veter na zunanjepolitičnem področju, da je aktivna, da ima dobre predloge, prispevke k oblikovanju stališč in jih ni strah nastopati ne na Blejskem forumu, ne v Evropskem parlamentu”. Rezultat aktivne politike pride, ko prihajaš na dan s predlogi, stališči in to se odraža na sami udeležbi, ki pa je tudi dokaz, da je naša zunanja politika aktivnejša kot v preteklosti in da je zaradi tega zanimiva, pravi Cerar.

Udeležba predstavnikov Evropske unije predstavlja pozitivno sporočilo
Na Bled ob slovenskem političnem vrhu s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo na čelu prihajajo predstavniki Evropske unije. “Neverjetna je udeležba Evropske unije od predsednika Evropskega sveta Charlesa Michella do predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, kar je seveda prav. Kot rečeno, na tapeti bo predvsem prihodnost EU”, je svoje zadovoljstvo izrazil Cerar. V Slovenijo pa je tudi že prispela predsednica Evropske komisije Von Der Leyen, evropska komisarka Dubravka Šuica in evropski komisar Oliver Varhelyi.

 

V Slovenijo prihaja tudi 10 tujih premierjev in več zunanjih ministrov. Prav tako bodo sodelovali številni drugi pomembni gosti, med njimi državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, ki velja za vodjo vatikanske administracije. Foruma pa se bo udeležilo tudi petih bivših premierjev oz. predsednikov držav. Med posebnimi gosti bo vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. Skupaj bo na panelih foruma v sredo in četrtek sodelovalo tudi okoli 170 panelistov z vsega sveta.

 

Predsedniki vlad na Blejskem strateškem forumu

Dolg domet slovenske diplomacije, prihajajo tudi gostje tudi iz zahoda: Iz Portugalske, Francije
Letošnja udeležba je impresivna, “glede na to kdo vse pride, od severa do juga, od poljskega predsednika vlade do grškega predsednika vlade in vrsto državnikov vmes. Ne samo to, ne gre se le za predstavnike srednjeevropskih in vzhodnoevropskih, neverjetna je tudi udeležba Evropske unije. Vesel sem tudi, da bodo prisotni predstavniki iz zahoda našega kontinenta, mislim na portugalskega zunanjega ministra in obrambnega ministra, francosko obrambno ministrstvo. Skratka, kaže na to, da gre za resno priložnost, za resni forum in kar potrebujemo je dobra razprava in konkretne rezultate”, je prepričan Cerar.

Image

Pomembnost zahodnega Balkana

Cerar je poudaril tudi pomembnost, da je na razporedu tudi zahodni Balkan oziroma območje bivše Jugoslavije in Albanija. Na Bled so namreč prišli vsi predsedniki vlad držav Zahodnega Balkana, napovedana je tudi udeležba vseh treh članov predsedstva BiH.  Forum bo v tej luči tudi priprava na neformalni vrh EU – Zahodni Balkan, ki ga bo Slovenija gostila v začetku oktobra. Ena od tem bo namreč tudi razprava o širitvenem procesu EU, kar je ena od prioritet slovenskega predsedovanja. “To je povsem na mestu, saj smo na robu tega območja in je pomembno, da postavljamo ta vprašanja. To je tudi uvod v vrh, ki ga bo EU pod našim predsedovanjem imela v oktobru na to temo in upamo, da bo prišlo do določenih mejnikov. Zastoj je že predolg in prav je, da se te države premaknejo naprej v smeri EU in pri tem je podpora Slovenije pomembna in dobrodošla in upam, tudi učinkovita”.

Gostje prvega dne Blejskega strateškega foruma
Prvi panel z naslovom Prihodnost Evrope – Stati in obstati bo ponudil enajst govorcev. Ob Michelu, Sassoliju in Janši še srbskega predsednika Aleksandra Vučića, kardinala, premierje Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške in Grčije. Sodelovala bo tudi podpredsednica Evropske komisije. Sledil bo panel bivših voditeljev. Nekdanji vodja zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta Elmar Brok, nekdanji slovenski premier Alojz Peterle, nekdanji slovaški premier Mikulaš Dzurinda, nekdanji češki premier Mirek Topolanek in nekdanji predsednik avstrijskega parlamenta Andreas Khol. Preko videopovezave bo sodelovala še nekdanja španska zunanja ministrica Ana Palacio in politolog Jacquesa Rupnika. Sledila bo razprava o gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, ki se jo bodo udeležili šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling, predsednica evropske razvojne banke (EBRD) Odile Renaud-Basso ter podpredsednica Evropske investicijske banke (EIB) Lilyana Pavlova. Sodelovali bodo tudi minister Andrej Šircelj in guverner banke Slovenija Boštjan Vasle ter finančniki Valerio De Luca, Miroslav Singer in Laszlo Wolf. Sledila bo razprava o širitvi EU. Med udeleženci bodo voditelji vseh držav Zahodnega Balkana. Prihajajo tudi premierji Črne gore, Kosova, Albanije in Severne Makedonije. Sodeloval bo še poljski premier Mateusz Morawiecki, predsednik Bolgarije Rumen Radev, evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi ter novi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. Preko videopovezave bo sodelovala tudi moldavska predsednica Maia Sandu. Slavnostna govorka voditeljica bo tudi beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. Po večerji bo še “nočna razprava”, letos posvečena digitalizaciji. Glavna gosta bosta izredni profesor Jure Leskovec s Standfordske univerze in visoki predstavnik Facebooka Nicholas William Peter Clegg. Na razpravi pa bo sodeloval tudi minister pristojen za digitalno transformacijo Mark Boris Andrijanič.

Image

Udeležba tujih voditeljev v preteklosti
Iz vsega tega lahko potrdimo, da takšna udeležba tujih voditeljev, gospodarstvenikov, politikov zahteva močno diplomacijo, ki pa jo prejšnje vlade niso imele. To dokazuje tudi spodnji graf, ki prikazuje udeležbo tujih voditeljev na Blejskem strateškem forumu v prejšnjih vladah. V času vlade Marjana Šarca se je, kot smo že poročali, udeležil zgolj en sam predsednik vlade – in to je bil le Šarec. Podobna situacija je bila v času vlade Mira Cerarja. Čeprav Tanja Fajon velikokrat slišimo reči, da se “ugled Slovenije se v tujini pospešeno slabša” je spodnji graf dokaz, v katerih vladah je bila zunanja politika skromna. Brez zadržkov lahko potrdimo, da je ta vlada, kot je dejal Božo Cerar, prinesla nov veter na zunanje političnem področju, kar pa je v času predsedovanja še posebej pomembno.

Eden od vrhuncev slovenskega predsedovanja
Letošnji Blejski strateški forum bo eden od vrhuncev slovenskega predsedovanja Svetu EU in naj bi po pričakovanjih ponudil odgovore in rešitve v razpravi o prihodnosti Evrope. Tudi zato je slovenska vlada na Bled pripeljala niz visokih gostov.

Anita Gužvič/Nova24TV