Lažni zdravnici iz izolske urgence dve leti zapora, odslužila ga bo z družbeno koristnim delom, za opustitev nadzora ne bo odgovarjal nihče

Petra Sever Žveglič je spretno izkoristila pomanjkljivosti zdravstvenega sistema. Fotografije: Facebook

31-letna Petra Sever Žveglič, ki se je lažno predstavljala za zdravnico in diplomirano medicinsko sestro, je bila na koprskem okrajnem sodišču obdolžena dveh kaznivih dejanj goljufije in ponarejanja listin. Krivdo je priznala, sodišče pa jo je v petek kaznovalo z dvema letoma zapora, ki ga bo odslužila z družbeno koristnim delom. Predlani je bila zaradi ponarejanja diplome zdravnice na ljubljanskem okrajnem sodišču že obsojena, na trboveljskem pa zaradi ponaredka diplome medicinske sestre, ki jo je uporabila v trboveljski bolnišnici. Nihče od pristojnih, ki so popolnoma opustili nadzor in s tem v življenjsko nevarnost spravili številne paciente, ni odgovarjal.

 

Velenjčanka Petra Sever Žveglič je leta 2008 po končani srednji zdravstveni šoli v Slovenj Gradcu pridobila naziv tehnica zdravstvene nege. Nekaj let kasneje je začela ponarejati diplome. Na osnovi ponaredka diplome medicinske sestre so jo sprva kot medicinsko sestro 11. maja 2016 zaposlili v izolski bolnišnici. Delala je v negovalni, potem pa v specialistični enoti, sama pravi, da je takrat delala samo kot administratorka.

Mati lažne zdravnice je že leta 2014 objavila zapis in fotografijo “hčerkice Petre,” ki da je diplomirala na mariborski univerzi (v ozadju).

V izolski bolnišnici opravljala prakso na kardiološkem oddelku in urgenci

Prvega novembra istega leta pa so jo na osnovi fotokopije slabo ponarejene zdravniške diplome, napotnice, ki jo je izdala Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) ter pogodbe o zaposlitvi v službo vzeli kot zdravnico brez specializacije oziroma zdravnico po opravljenem sekundariatu. Prakso je opravljala na kirurgiji, nadaljevala pa v Urgentnem centru Izola (UCI). Kot lažna zdravnica je delala pol leta, do 30. aprila 2017, skupni delovni staž v Izoli pa je bil dolg dve leti. “Zdravnico”, ki je preslepila vse nadzorne organe, je le nekaj dni preden bi zaključila “zdravniško prakso” razkrinkal dežurni kardiolog na izolski urgenci, Gorazd Plevnik. Kot je takrat povedal medijem, je bilo njeno znanje medicine slabše od znanja tamkajšnjih administrativnih delavk.

V Izoli je preslepila vse, razen kardiologa Gorazda Plevnika. Razkrinkal jo je po dveh letih službe.

Zdravniško kariero nadaljevala v trboveljski bolnišnici

Izolska bolnišnica ali pristojni o prevari javnosti niso obvestili, tako je Sever Žvegličeva svojo kariero nadaljevala v Zasavju. Decembra 2018 se je s ponaredkom fotokopirane diplome diplomirane medicinske sestre zaposlila v Splošni bolnišnici Trbovlje (SBT). Tam so, potem ko jim v nekaj tednih ni dostavila originalne diplome, ugotovili, da jim je izročila “slab ponaredek”. Direktorica dr. Romana Martinčič jo je odslovila in takrat povedala, da so ji izplačali bruto 2800 evrov.

 

Izolska bolnišnica je njeno delo ocenila z odlično oceno, ko je odšla so morali na zaposliti kar tri medicinske sestre 

Slovenske novice so lani februarja poročale, da je bila obsojena na dveh okrajnih sodiščih, v Ljubljani in Trbovljah. S sodbo o izdaji kaznovalnega naloga je bila aprila 2019 spoznana za krivo storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, ker je 13. junija 2016 na Zdravniško zbornico Slovenije k vlogi za vpis v register zdravnikov priložila potrdilo o diplomiranju na Medicinski fakulteti v Mariboru, kjer pa nikoli ni diplomirala, navedeno potrdilo je bilo ponarejeno, poročajo Slovenske novice. Kaznovana je bila s petimi meseci zapora s preizkusno dobo treh let, je za medij povedal Igor Đukić iz ljubljanskega okrajnega sodišča

 

Za kaznivo dejanje ponareditve diplome, izvršeno novembra 2018, ko se je prijavila na delovno mesto medicinske sestre v trboveljski splošni bolnišnici, in po kateri naj bi na mariborski fakulteti pridobila naziv diplomirana medicinska sestra ter listine o opravljenem strokovnem izpitu za poklic diplomirane medicinske sestre ter odločbe o vpisu v register izvajalcev zdravstvene nege, so jo zaposlili v trboveljski bolnišnici in jo na tamkajšnjem sodišču zaradi tega predlani tudi obsodili. Enotna kazen trboveljskega in ljubljanskega sodišča je bila 16 mesecev pogojnega zapora s štiriletno preizkusno dobo.

Zapletala se je iz ene laži v drugo, a zdaj živi pošteno, naj bi se zagovarjala na koprski sodniji.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi jo njena zagovornica Eva Rop iz odvetniške pisarne Senica na koprskem sodišču branila s pohvalami, da je bila za svoje delo v SBI ocenjena z odlično oceno, pa da je bila vestna in hitra, da se je vselej javila, ko je bilo treba delati vikende. Celo tri medicinske sestre naj bi SBI zaposlila po njenem odhodu. Preživlja se z denarno socialno pomočjo (zaradi česar je bila tudi oproščena plačila stroškov kazenskega postopka v Kopru), a je očitno lahko najela eno najdražjih pisarn v Sloveniji.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je bolnišnici povrnil del sredstev, naj bi kot medicinska sestra oškodovala za bruto 20.627 evrov protipravno  pridobljene premoženjske koristi. Kot zdravnica pa za 10.400 evrov in regres v višini 263 evrov. Zaradi lažnega naziva zdravnice oziroma denarja, ki ga je z goljufijo prejela, jo toži tudi zavod.

S tožilstvom je v sredini oktobra podpisala sporazum o priznanju krivde, sodnik Miha Špilar pa je sledil predlogu tožilstva, po katerem mora v roku dveh let opraviti družbeno koristna dela, sicer bo šla v zapor.

Zdravniško prakso je opravila na kardiološkem oddelku in urgenci. Za opustitev nadzora ni odgovarjal nihče. FOTO: Primorska24
Žvegličeva, ki zdaj živi v Velenju, naj bi se zaradi svojih ravnanj menda razšla s partnerjem svojega otroka, izgubila da je mnogo prijateljev. Službo pa baje “kljub izobrazbi”, išče v administraciji, naj bi na sodišču dejala njena zagovornica.

Kljub temu, da morda največji del odgovornosti nosijo pristojni, ki so popolnoma opustili nadzor, za katerega so predvidoma dobro plačani in ki bi lahko nedolžne paciente pahnil v resne zdravstvene zaplete ali celo smrt, nihče od njih ne bo odgovarjal.

Spletno uredništvo