Lažnemu poštarju osem let in pol zapora

Beno Krajšek. Foto: Zaslonski posnetek/YouTube

KOPER – Petčanski senat koprskega okrožnega sodišča je 49-letnega Bena Krajška za poskus uboja 46-letnega Tomaža Čamdžića iz Postojne, pred dnevi obsodil na osem let in pol zapora, poroča Delo.

 

20 decembra lani je Krajšek prišel na dom žrtve na Kettejevo ulico v Postojni, kjer živi z dvema mladoletnima otrokoma, ženo in 72-letno mamo. Oborožen je bil s sekiro, švicarskim nožem in solzivcem. Pozvonil je in se zlagal, da je poštar, zato je mati odprla vrata. Krajšek jo je pošprical s solzivcem, pri tem pa bojda ves čas vpil, da jih bo vse pobil. Planil je v hišo in počakal Čamdžića, ki je pritekel iz prvega nadstropja. Po ugotovitvah sodišča ga je od zadaj udaril v zadnji del glave. Najverjetneje s sekiro. Ko je Čamdžić padel na tla, ga je Krajšek pošprical s solzivcem, pri tem vpil, da ga bo ubil s sekiro, ko pa se je pobral, ga je udaril še v predel čela. Zlomil mu lobanjske in obrazne kosti.

 

Lažni poštar je Tomaža pobil s sekiro

Tomaž Čamdžić. Foto: Facebook

Čamdžić je hudo poškodovan uspel zbežati ven, napadalca pa je zaklenil v hišo. Izkazalo se je, da je Krajšek potem hodil po hiši, krvave sledi so vodile do kopalnice v prvem nadstropju, kjer si je poskušal sprati kri. Krajšek je namreč med spopadom tudi sam utrpel poškodbe.

Sodišče je ugotovilo, da med znancema ni bilo resnega spora. Pred dobrimi šestimi leti naj bi se napadalec in žrtev sprla zaradi dveh psov, ki jih je Čamdžić s svojo mladoletno hčerko sprehajal po kolovozni poti v Stari vasi. Po izpovedi Čamdžića sta bila oba pasja mladiča privezana. Ko sta stopila na tamkajšnjo zelenico, je to Krajša tako razjezilo, da je začel groziti. Grožnje naj bi podkrepil s solzivcem in bejzbolsko palico v roki.

Kakšnih šest let kasneje, nekaj ur pred poskusom uboja, sta se Krajšek in Čamdžić srečala v postojnskem gostinskem lokalu. Na dan naj bi spet prišla stara zgodba o psih in travniku. Krajšek je pričal, da mu je Čamdžić na vrtu lokala grozil, ga odrival s telesom, žalil in mu ugasnil cigareto. Sodišče temu ni verjelo, poroča Delo. Videoposnetek, ki ga je preučilo sodišče, kaže, da je bil Krajšek tisti, ki je grozil, rekel je celo, da bo prišel s sekiro in motorno žago, da ga bo dal na koščke, potem pa ga bodo pojedli psi. Oba sta zapustila gostinski lokal, vendar je v Krajšku očitno vrelo. Kot se je izkazalo kasneje, je močno opit in pod vplivom THC, ob 17.30 prišel v hišo, kjer je svoji žrtvi nameraval vzeti življenje. Čeprav se je Krajšek branil, da ga je prišel samo ustrašit, mu senat ni verjel.

Ugotovili so tudi, da je bil Krajšek zaradi depresije, negativnega čustvovanja in akutne toksikacije, predvsem z alkoholom, med poskusom uboja bistveno zmanjšano prišteven. Dejanje je obžaloval, a je krivdo za dogodek ves čas postopka valil na svojo žrtev. Če Čamdžić ne bi bil priseben in in močan, bi ga Krajšek gotovo ubil, je razsodilo sodišče.

Uredništvo