Lažne ameriške obtožbe Rusov za vmešavanje v volilni proces

Domneve o pomoči Rusije Trumpovi kampanji so se iz mnenj s pomočjo dominantnih medijev hitro spremenile v resne obtožbe, foto: CNN

V zadnjih dneh je svetovna pozornost usmerjena v Charlottesville, kjer se je protest skrajne desnice proti odstranitvi kipa konfederativnega generala Lee-ja sprevrgel v vsesplošno nasilje in spopade ob prihodu skrajno levičarske skupine ANTIFA. Na predsednika Trumpa se je nato v sledečih dneh usul upravičen plaz kritik zaradi neobsodbe skrajne desnice, čeprav je Trump pozival javnost, da sta za nasilje krivi obe skrajni skupini.

Nasilje je v Charlottesvilleu izbruhnilo po prihodu skrajno levičarske skupine ANTIFA, foto: youtube

Tako Trumpova kandidatura, kot njegova posledična izvolitev na mesto predsednika ZDA pa je v Ameriki sprožila ostre odzive Demokratov, liberalnih skupin ter t.i. ‘mainstream’ dominantnih medijev, ki so skupno stopili nasproti Trumpovi predvolilni retoriki in kaosu Bele hiše po njegovi izvolitvi. Prvi škandal, ki je pretresel javnost še pred volitvami pa je bil vdor v poštne strežnike Demokratske stranke, za katerega so Demokrati obtožili Ruse in posledično krivdo pripisali kar takrat predsedniškemu kandidatu Trumpu. Brez konkretnih dokazov so postrojeni strokovnjaki v dominantnih medijih podpirali Demokratsko teorijo ruskega vdora v njihove strežnike. Ti strokovnjaki so se v pomanjkanju dokazov upirali zgolj na svoja strokovna mnenja in javnost na podlagi svojih izkušenj prepričevali v svojo resnico, čeprav kot že zapisano, za to niso imeli osnovnih dokazov. Podobno kot v Sloveniji ob zadnjih ekoloških katastrofah, kjer so državni strokovnjaki mirili javnost v javnih dominantnih medijih, da nevarnosti za prebivalstvo ni, dokler niso v javnost pricurljali prvi materialni dokazi onesnaženja in obolenj ljudi, ki so njihove izjave postavili na laž. Tudi v Ameriki so bile zagotovitve teh strokovnjakov ob pomanjkanju dokazov zgolj mnenja in trditve, ki so  nato postala verjetnosti, verjetnosti pa so se kasneje spremenile v gotovosti, ki so na koncu postale resnica. Čeprav je celoten proces s pomočjo dominantnih medijev potreboval kar nekaj tednov, pa je podobnost s Slovenijo in splošnim prodajanjem lažne resnice s strani uveljavljenih strokovnjakov in dominantnih medijev neverjetna.

Hillary Clinton je bila prepričana v svojo zmago vse do objave prvih rezultatov, kjer se je izkazalo, da je izgubila tudi predhodno prepričane Demokratske zvezne države, foto: twitter

Že takoj po vdoru v strežnike je Demokratska stranka skupaj z njihovo kandidatko Clintonovo usmerila krivdo na Putina, ustanovitelja Wikileaksa Assangea pa so označili kar za ruskega agenta. Tik pred volitvami, kot je bilo kasneje razkrito pa je Hillary Clinton svoje sodelavce odkrito povprašala, če »Ga ne morejo kar enostavno utišati z brezpilotnim letalom?«. Hillary Clinton je seveda na veliko začudenje ameriške in svetovne javnosti volitve izgubila, Belo hišo pa je po svoji zmagi na volitvah zasedel Donald Trump.

Neodvisni informativni strokovnjaki so že takoj po vdoru v strežnike Demokratske stranke začeli preiskovati izvor vdora, zaradi pomanjkanja dokazov je bilo sicer njihovo delo oteženo, a so še pred prisego Trumpa v Belo hišo svoje delne ugotovitve poslali nekdanjemu predsedniku Obami, ki je v zadnjem nagovoru javnosti 17. Januarja potrdil, da ni dokončnih dokazov za obtožbo Rusov v tem primeru. Mnogi so tudi citirali Rumsfelda z njegovega zaslišanja o vojni v Iraku, da pomanjkanje dokazov ni dokaz za pomanjkanje dejstev. CIA in NSA nista razkrili nobenih dokazov za obtožbe Rusov z obrazložitvijo, da vzdržujejo tajnost ameriških računalniških programih zaradi nacionalne varnosti, čeprav je te delno že razkril Edward Snowden, dokončno pa kasneje tudi WikiLeaks in jih tako postavil na laž. Dokazov niso razkrili, ker jih ni bilo, kljub medijski gonji da za vdorom stojijo Rusi in njihova ‘lutka’ Donald Trump.

Julija letos pa so se neodvisni informativni strokovnjaki dokončno dokopali do dokazov, ki so razkrili resnico o vdoru in posledično razkrili da je bilo fizično nemogoče, da bi vdor prišel z ruske strani, pač pa je bil vdor v strežnike storjen iz vzhodne obale ZDA, najverjetneje niti ne prek interneta pač pa kar prek pomnilniškega USB medija znotraj mreže strežnikov Demokratske stranke. Ruski vdor in vzrok za medijski pogrom nad Trumpom je bilo delo krta znotraj Demokratske stranke.

Neodvisni informativni strokovnjaki, kot so Adam Carter, obveščevalni agent z veteranskim stažem v državnih agencijah, Skip Folden, zaposlen kot informativni direktor v IBM-u zadnjih 33 let ter Kirk Wiebe, nekdanji SIGNIT analist v NSA so tako prišli do ugotovitev, da se teorija ruskega vdora nikakor ne ujema s hitrostjo prenosa 22 MBps, katerega so našli v metadata podatkih v novo odkritih dokazih. Tako hitrost prenosa datotek, predvsem na medkontinentnih prenosih ne more ponuditi nobeden izmed ponudnikov internetnega dostopa, zato po njihovih ocenah nikakor ni bil možen vdor s strani Rusov. Še več, take hitrosti dosegajo zgolj USB pomnilniki, priključeni direktno na računalniško opremo, kar posledično dokazuje, da je bilo izdajanje dokumentov Demokratske stranke z njihovih strežnikov notranje delo.

Ameriška igralka Kathy Griffin z okrvavljeno Trumpovo glavo, ki je razburila javnost, foto: dailymail.co.uk

Vendar pa ta novica nikakor ne bo dobila medijske pokritosti v taki meri, kot jo je teorija, da je za vdorom stal Trump s pomočjo Putina in njegovih hekerjev. Ruski vdor je bila prva stopnica, na katero so stopili dominantni mediji in s pomočjo laži pričeli z ustvarjanjem gonje proti bodočemu ameriškemu predsedniku, še preden je ta sploh prevzel vodenje Bele hiše. Te lažne obtožbe pa so kasneje tudi privedle do novih sankcij zoper Rusijo, ki sedaj nimajo niti osnove in lahko doprinesejo k novim zapletovm v Ameriško-Ruskih odnosih ter dodatno spodkopljejo svetovni mir.

Sebastjan J