Lastnik avtopralnice, kjer naj bi izkoriščali indijske delavce, v preiskavi zaradi “naklepne pomoči storilcem pri naklepnem kaznivem dejanju poskusa umora in umora”

Semir Hajdarpašić. FOTO: Facebook

Na Semirja Hajdarpašića se zgrinjajo hudi očitki. Ustanovitelj in direktor podjetja Amonte v okviru katerega posluje Avtopralnica AvtoStop BTC Ljubljana, je tudi soustanovitelj in zastopnik Navis Mobila, ki se ukvarja z najemom avtomobilov. V avtopralnici naj bi izkoriščali delavce, Specializirano državno tožilstvo pa preiskuje Hajdarpašićevo domnevno vpletenost pri pomoči morilcem, ki so na izjemno okruten in zahrbten način vzeli življenje 35-letnemu Ljubljančanu Danijelu Božiću ter poskusili umoriti njegovega soseda Žarka Tešanovića. Domnevni morilci naj bi bili člani brutalnega Kavaškega klana.

Junija 2018 je na otvoritev avtopralnice prišlo veliko znanih Slovencev. Svoje avtomobile so tistega dne dali oprati Werner, Alya, Neisha, Grega Skočir (Big Foot Mama), člani skupine Victory, Regina, Branko Đurić Đuro, Rado Mulej, Jernej Kuntner, Matjaž Javšnik, Rene Mlekuž, Slaviša Stojanović, Jagoda Batagelj, Saša Einsiedler, Sašo Mali, Klemen Bunderla, Ranko Babič, Sani Bečirović in mnogi drugiZa glasbo so poskrbeli Trkaj in Nipke ter skupina Muff. Njihova pevka, balkanska zvezdnica Senida Hajdarpašić Senidah, je Hajdarpašićeva sestrična. Fotografije dogodka z udeleženci, ki ga je lastnik označil za “oskarjevsko otvoritev”, so dostopne na spletu. 

TV Slovenija je pred dnevi objavila zgodbo o tej isti avtopralnici, v kateri naj bi dvanajst indijskih delavcev suženjsko izkoriščali, jim baje grozili, vzeli potne liste, delali pa naj bi veliko, a za zelo malo denarja. Hajdarpašić je vse očitke ostro zavrnil in navedel, da je oškodovano kvečjemu podjetje, ki da so ga delavci izkoristili, saj z zeleno karto zdaj lahko delajo povsod po Evropi. Inšpekcija je tja sicer hodila,  a največkrat oprati avtomobile.

Posodil avtomobila, eden je peljal smrt
V podjetju naj bi Indijce plašili, češ da so močni in vplivni, veze naj bi imeli v policiji in politiki. Slovenske novice pa danes poročajo, da je Hajdarpašić seznanjen tudi s člani kriminalnega podzemlja in da je skupaj z njimi v postopku. Klemnu Kadivcu, domnevnemu vodji slovenske izpostave črnogorskega Kavaškega klana, črnogorske korenine ima tudi Hajdarpašić, naj bi posodil opel astro in passata, eden od teh pa je Danijela Božića odpeljal v smrt. Po prepričanju Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in Specializiranega državnega tožilstva (SDT) naj bi Hajdarpašić storilcem izvršitve umora in poskusa umora tako “naklepno pomagal” in je zato v preiskavi, sta Policija in SDT potrdila časniku.  

Spomnimo, Danijela Božića so 15. novembra 2019 ugrabili v Ankaranu, 1. decembra istega leta so ga našli zakopanega v gozdu pri Okroglem. Umrl je zaradi poškodbe lobanje, poleg vbodnih ran so na truplu našli še strelne in tope poškodbe, presekanine in raztrganine. Najhujšemu scenariju se je izognil njegov sosed Žarko Tešanović, ki so mu občani oziroma policisti verjetno rešili življenje.

Danijela Božića so ugrabili, mučili, umorili in zakopali. FOTO: Osebni arhiv

 
Za kavaški klan lagal in ponarejal 
Hajdarpašić je ljubljanskim kriminalistom, ki so preiskovali ugrabitev Božića in poskus ugrabitve Tešanovića lagal, da bi Kadivca poznal, potem pa se je le spomnil, da je bil slednji “dobra stranka”, je marca poročal časnik.

Tudi na koprskem okrožnem sodišču, kjer obravnavajo ugrabitev Božića in poskus ugrabitve Tešanovića, je marca letos pričal tako. Novinarji Novic so med sojenjem Kadivcu, Draganu Čikojeviću ter Črnogorcu Bojanu Stanojeviću zapisali, da je Hajdarpašić potrdil, da je kasneje sam prišel na policijsko postajo in priznal, da je v računalniku ponarejena pogodba o najemu. Koprski sodnici Nataši Tomazini Tonejc je dejal, da je ponarejanje naložil svojemu sodelavcu. Tudi slednji je bil zaslišan decembra lani ter s prstom pokazal na Hajdarpašića. Pričal je tudi, da so imeli črno knjigo najemov, v njej pa je bilo bojda zabeleženo, da je Kadivec dan pred ugrabitvijo Božića najel dva avtomobila, o čemer je prepričano tudi tožilstvo. Namesto Kadivčevega so se v pogodbi kasneje znašla druga tri imena. 

Zakaj bi ponarejal? Časnik poroča, da je v kazenskem spisu zabeležena njegova izpoved,  po kateri naj bi pred avtopralnico AvtoStop k njemu pristopila neznana možakarja in mu ukazala, da izbriše podatke iz sledilnih naprav v vozilih ter spremeni ime najemnika“Višji moški mi je v srbohrvaščini zagrozil, naj spremenim podatke, ali pa se mi bo kaj zgodiloČe bi vedel, da gre za umor, tega ne bi nikoli storil,” navajajo Slovenske novice. Drugega ni povedal, pričal pa naj bi tako, da je obtožene kar najmanj obremenil.

 
Zaradi umora in poskusa umora ovadili sedem oseb
“Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so decembra 2021 na SDT podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora zoper sedem oseb, pri čemer so v zadevni kazenski ovadbi tudi natančno opredelili okoliščine prirejanja dokumentacije glede najema vozil, ki so bila uporabljena pri storitvi kaznivega dejanja umora,” je za medij navedel policijski predstavnik za kriminaliteto Drago Menegalija. 
 
“Specializirano državno tožilstvo RS je vložilo zahtevo za preiskavo tudi v zvezi z dejanskim stanjem, ki ga navajate (ponarejanje listin in prikrivanje informacij) zoper eno fizično osebo, ki je naklepoma pomagala storilcem pri naklepnem kaznivem dejanju poskusa umora in umora,” so odgovorili specializirani tožilci. Po zanesljivih podatkih Slovenskih novic gre za Semirja Hajdarpašića. Da bi v tej zadevi rekel ali naredil kaj narobe, je Hajdarpašić prav tako zanikal.

Spletno uredništvo