Kulturni spomenik Rihemberk odpira svoja vrata

Ruševine gradu Rihemberk kraljujejo nad okolico, foto www.kraji.eu

Grad Rihemberk po dobrem desetletju samevanja na pobudo MO Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik zopet odpira svoja vrata za javnost.

Začetki gradu segajo že v prazgodovino, kjer je kot utrdba varoval prehod med Kraško planoto in Vipavsko dolino, v 12. stoletju pa so gospodje Rihemberški prvič pozidali utrdbo. Grad so si skozi njegovo zgodovino predajale številne rodbine, v 1. svetovni vojni pa je služil kot zasilna bolnica.

Notranjost gradu je v popolnoma dotrajanem stanju, foto www.kraji.eu

Kot številne gradove na Slovenskem, je tudi grad Rihemberk v 2. sv. vojni doletela podobna usoda, saj so grad po zavzetju požgali ter minirali partizani. Zavezniška oblast je sicer pričela z obnovo a je po priključitvi Primorske matični domovini grad postal nacionaliziran, prva obnovitvena dela pa so se pričela šele 2. desetletji kasneje sredi 60. let.

Grad je z osamosvojitvijo postal spomenik državnega pomena, čeprav država ni vlagala v njegovo obnovo. Leta 2013 je kulturno ministrstvo brezplačno preneslo lastništvo na MO Nova Gorica, ta pa se je zavezala da bo kot lastnik tudi poskrbela za oživitev gradu.

Vabilo MO NG na slavnostno odprtje gradu

Tako grad Rihemberk 15. junija zopet odpira svoja vrata za obiskovalce, čeprav se obnovitvena dela še niso pričela, kljub temu pa ima MO Nova Gorica za grad velike načrte. Najprej naj bi se v vhodnem stolpu oprla informacijska pisarna ter lokal za obiskovalce, kasneje pa naj bi grad postal kulturno izobraževalni center v sklopu javno zasebnega partnerstva.  Na občini ocenjujejo da bodo za celotno obnovo potrebovali od 8 do 10 milijonov evrov, ker pa teh sredstev nimajo predvidenih v občinskem proračunu se zaradi črpanja priložnostnega evropskega denarja obnova lahko zavleče.

Sebastjan J