Kultni kiosk K67 iz New Yorka na Ukmarjev trg

Kiosk K67 je v New Yorku stal na stičišču 45. in 46. ulice z Broadwayem. FOTO: Craig LaCourt za Times Square Design Lab

Potem ko je prepoznavni kiosk K67 Saše Mächtiga dolgo krasil znameniti Times Square v New Yorku, bo ta teden postavljen tudi v Kopru. Uradno odprtje kultnega kioska enega najpomembnejših slovenskih ustvarjalcev na področju industrijskega oblikovanja bo v četrtek, 22. julija, ob 19. uri na Ukmarjevem trgu.

 

Kiosk K67, ki ga je Mächtig zasnoval kot prilagodljiv oblikovalski sistem z možnostmi neskončnega širjenja, je že od šestdesetih let prejšnjega stoletja nepogrešljiv ulični poudarek številnih urbanih središč nekdanje Jugoslavije in vzhodne Evrope. V teh kioskih so se kupovali časopisi, tobačni izdelki, ulična hrana, sladoled, smučarske vozovnice, plačevala se je parkirnina, v njih so popravljali celo čevlje. Poleg tega so bili za nekatere športne dogodke komentatorska mesta za novinarje tujih in domačih televizij ter radiev.

Od leta 1968 do 1999 so jih po vsej Jugoslaviji izdelali približno 7.500, nekatere so izvozili na Poljsko, Japonsko, Novo Zelandijo, v Kenijo, Irak, Sovjetsko zvezo in ZDA. Uporabljali so jih tudi kot obmejne patruljne postaje, za prodajo vstopnic za vlečnice, v njih so bile cvetličarne, maloprodajni lokali in stojnice s hitro hrano. Po več kot 50 letih še vedno ostaja priljubljen v številnih mestih.

Modularni kiosk K67, ki bo do 20. decembra krasil Ukmarjev trg, bo služil kot nov participativni program Avtomatik Delovišča. Odprtja se bo udeležil tudi oblikovalec Mächtig.

V času postavitve bodo na lokaciji izvedli razne aktivnosti v sodelovanju s KUD C3, Obalnimi galerijami Piran, Društvom PPF ter Zavodom za kulturo, turizem in mladino Koper. Tam bodo potekala predavanja, razprave, delavnice in različni izobraževalni dogodki za občanke ter občane ter mednarodna poletna šola, ki bo septembra zaživela v skladišču Libertas.

FOTO: Arhiv Saša Mächtig

Vir: Ekopercapodistria