Krpanova nova oblačila

Martin Krpan in njegova kobilica v novi podobi, foto: facebook

Zgodbo mogočnega junaka Martina Krpana in njegove kobilice je poznana vsem Slovencem, prevedena je bila v vse večje svetovne jezike, režiser Nejc Saje pa je Martina Krpana ”prevedel” v otrokom najlažje dostopno obliko, kar 24 minut trajajoč animiran film.

Svoj glas so junakom posodili znani slovenski igralci, Sebastijan Cavazza Martinu Krpanu, Jernej Kuntner cesarju, Primož Pirnat Brdavsu, Katja Šoltes cesarici, ter Jaka Ivanc, Klemen Klemen in drugi.

Celotna risanka je ustvarjena v sodobnem stilu, foto: facebook

Martin Krpan in ostali liki iz povesti so v prvi animaciji zgodbe izrazito sodobno narisani, pod vizualne podobe se je podpisal NATANesku ter jim vdahnil dinamično in šaljivo podobo. Krpan je seveda še vedno najmočnejši junak v deželi, a je tudi simpatično prismuknjen, kot je navihana tudi njegova kobilica, svojevrstne osebnosti pa imajo tudi mnogi drugi liki v risanki. Risanka Martin Krpan s profesionalnim jezikovno-didaktičnim pristopom popularizira originalno predlogo in ohranjanja slovensko literarno izročilo. Povest, ki je izrednega pomena za slovensko kulturo, je tako zdaj končno približana otrokom na njim prijazen in všečen način, a modernizirana podoba Martina Krpana bo zagotovo pritegnila tudi odrasle gledalce.

Sebastjan J