Kriminalisti prijeli več slovenskih tihotapcev migrantov, sodnik odredil pripor

Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

Policisti so prijeli občana z območja mariborske policijske uprave, ki je kljub visoki zagroženi kazni vztrajno tihotapil ilegalne migrante. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor. Kazenska ovadba sledi tudi njegovim pomagačem.

 

Policisti Operativno komunikacijskega centra (OKC) Nova Gorica so bili 13. aprila 2021, obveščeni, da je iz osebnega avtomobila slovenskih registrskih številk v Podsabotinu v neposredni bližini državne meje z Italijo, izstopilo več oseb, za katere je obstajal sum, da so nezakoniti prebežniki. Na osnovi te prijave so na Goriškem istega dne ustavili 23-letnega voznika vozila, slovenskega državljana, doma z območja mariborske policijske uprave, in mu odvzeli prostost.

Z novogoriške policijske uprave sporočajo, da so kriminalisti s pomočjo italijanske mejne policije (Settore Polizia Frontiera di Gorizia) ugotovili, da je navedenega dne 23-letnik v svojem avtomobilu na območje PU Nova Gorica pripeljal osem ilegalnih prebežnikov, ki so nato uspeli peš ilegalno prečkati slovensko–italijansko državno mejo. Kasneje so v Italiji policisti tamkajšnje mejne policije prijeli sedem državljanov Pakistana, eden pa se jim je izmuznil.

Ugotovili so tudi, da je dan pred tem na območje novogoriške policijske uprave pripeljal  šest Pakistancev. Tudi te migrante so policisti izsledili in jih po končanem postopku odpeljali v azilni dom v Ljubljano.

Našli sostorilce

“Kriminalisti in policisti več policijskih uprav v Sloveniji so z dobrim medsebojnim sodelovanjem in ob pomoči mejne policije iz Gorice zbrali dovolj obvestil in dokazov za uspešno izpeljano preiskavo. Prav tako so novogoriški kriminalisti v tej zvezi podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države zoper več osumljenih oseb z območja Slovenije,” so o tem, da so našli še sostorilce, sporočili z novogoriške policijske uprave.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Nova Gorica so tihotapca s kazensko ovadbo 14. aprila privedli pred novogoriškega okrožnega preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Po tretjem odstavki 308. člena kazenskega zakonika štajerskemu tihotapcu in pomagačem grozi do deset let zapora in denarna kazen.

Uredništvo