Kraški festival sivke

Sivkina polja

Ta vikend bo v Ivanjem Gradu pri Komnu potekal že tradicionalni 9. Festival sivke na Krasu, ki bo obiskovalcem ponudil predstavitev žetve sivke, razne delavnice in tržnico izdelkov. Organizatorji za obiskovalce pripravljajo tudi pohod, Od gradišča do sivkinih polj.

Prireditev se bo pričela v soboto, 30. Junija ob 9. uri z nabiranjem šopkov sivke, čez dan bo odprta tržnica kraških dobrot, tekom dneva pa bo predstavljena žetev in destilacija sivke ter pridobivanje eteričnih olj. Ob 15. uri bodo domačini obiskovalcem tudi predstavili volovske vprege in druge lokalne tradicije.

V nedeljo, 1. Julija pa se bo ob 9:30 pričel pohod Od gradišča do sivkinih polj, ki bo obiskovalce z lokalnim turističnim vodnikom popeljal najprej po zgodovinskih znamenitostih Ivanjega Grada, nato sledi pot do bližnjega naselja Zagrajec, kjer si boste ogledali kamnite ostanke prazgodovinskega gradišča, stare vsaj 3000 let. Nato bo pot po lokalni cesti, na kateri se izmenjujejo kraški gozdovi, polja in vinogradi vrnili nazaj na glavno prizorišče v Ivanji Grad. Pohod je zaradi svoje lahkosti primeren tudi za družine.

Sebastjan J