Kraške osmice zopet vabijo obiskovalce

Tudi v letošnjem letu Kras vabi obiskovalce in sladokusce na svoje tradicionalne Osmice, katere imajo na območju že več kot 200 letno tradicijo. S čezmejnim sodelovanjem pa se boste lahko mastili na obeh straneh meje.

Dekret Jožefa II

Čeprav zgodovina točenja lokalnega vina sega še v čase nemškega cesarja Karla Velikega, pa je bil sin Marije Terezije, cesar Jožef II tisti, ki je z dekretom določil vinogradnikom 8 dnevni rok za točenje svojega vina obiskovalcem. Iz teh osmih dni pa so Osmice tudi dobile svoje ime. S tem dekretom so kmetje in vinogradniki prodajali vinske presežke iz preteklega leta v tako imenovanem vinotoču pod vejo. Vino se je v tem času prodajalo brez davka, za označitev osmice pa so uporabili šop bršljana, imenovan »fraska«, ki so ga pritrdili na vhodna vrata.

Osmica je prodaja na drobno neustekleničenega vina z geografskim poreklom. Osmico je vinogradnik priredil na svojem domu v prostoru, kjer se vino hrani: v kleti ali na borjaču. Kmetu je bilo s tem omogočeno, da je lahko svoj lasten pridelek prodal potrošniku, saj so bile količine vina večje, kot bi jo lahko porabila povprečna družina. Poleg prodaje poljskih pridelkov je prvotno organiziranje osmice za vinogradnike predstavljalo edini vir zaslužka.

osmice.info

Osmice v Marcu

Osmice bodo v marcu potekala ne obeh straneh meje, lokacijo in trajanje posamezne Osmice pa si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

Poleg vina, pa boste lahko na posameznih Osmicah okušali še naslednje domače dobrote.

– druge doma pridelane alkoholne in brezalkoholne pijače
– hladne narezke in doma pečen kruh
– krajevno značilne enolončnice
– krajevno značilne sladice
– klobase s prikuho
– trdo kuhana jajca, ponujena v lupini
– vloženo zelenjavo

Uredništvo