Koronavirus: “Nimamo nobenega načrta, navodila ministrstva in NIJZ so le za primere, ko okuženi že vstopi v našo državo!”

Dr. Gorazd Pretnar in dr. Milan Krek, dr.med., spec. javnega zdravja. FOTOGRAFIJA: Facebook

KOPER – Mikrobiolog in ekolog, dr. Gorazd Janez Pretnar, iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, vlado in druge pristojne poziva, da naj poskrbijo za zaščito prebivalstva in sprejmejo ustrezne ukrepe. Slovenija ob morebitnem izbruhu epidemije koronavirusa nima strategije, s katero bi preprečila vstop in vnos okužbe, navodila pristojnih, da se nanašajo na to, kako ravnati, ko se okuženi pri nas že pojavi.

 

Pobiranje brisov na domu

V objavi na svojem facebook profilu je za “vse svoje prijatelje, še posebej pa novinarje, zapisal”:  “Da je zdravstven sistem nepripravljen na prihod novega korona virusa, je jasno vsem. Da je čista zmeda z logistiko jemanja brisov nosu in žrela, kje, kdo, kako, v kakšni opremi je tudi že jasno. Zato sva včeraj z dr. Krekom neuradno strnila glave in iskala rešitev. Meniva: da tričlanska posadka reševalnega vozila, v katerem je diplomirana medicinska sestra zadošča za pobiranje brisov na domu. S tem se izognemo navzkrižnim okužbam na poti do ambulant, bolnic, zdravstvenih domov, čakalnic. Razbremenimo zdravnike, ki bodo na razpolago za nujnejše zadeve, kot je jemanje brisov. S tremi izmenami bi bila pokritost lahko 24 ur na dan. Osebni zdravnik, ki je v telefonskem stiku z bolnikom, se za bris odloči in naslov sporoči določeni reševalni postaji. Ta aktivira Reševalno vozilo.

A seveda s poudarkom na res dobrem skafandru celi obrazni maski 3 M z menjalnimi filtri in dovolj dezinfekcijskih sredstev za sprotno medsebojno dezinfekcijo. Znanstvena fantastika? Ne, lahko je realnost za vse regije. Pustimo se presenetiti”. M. K.