ponedeljek, 15 aprila, 2024
Doma Obala Koprsko mestno pokopališče bodo obnovili za pol milijona evrov

Koprsko mestno pokopališče bodo obnovili za pol milijona evrov

Vir: MOK

Žalno ploščad na mestnem pokopališču Škocjan so začeli obnavljati. Površino bodo tlakovali in jo v delu ozelenili ter nadkrili s senčnico. Dela, ki so se začela danes, bodo zaključena poleti, v vmesnem času pa bodo obrede izvajali na začasno urejeni površini za mrliško vežico.

 

Koprska občina bo na pokopališču občina obnovila in uredila dotrajano žalno ploščad, ki služi poslovilnim obredom in zbiranju obiskovalcev, v delu pa tudi dostopu in dostavi za komunalna vozila. Površino bodo izravnali in jo v večji meri tlakovali, del ozelenili, dostope na ploščad pa asfaltirali.

V okviru ureditve bodo odstranili arhitekturne ovire, ki so onemogočale dostop gibalno oviranim, ploščad pa višinsko prilagodili in uredili vhod v vežico. Ob tem bodo prilagodili še prehode in povezovalne poti ter jih opremili s taktilnimi oznakami, ki bodo slepim in slabovidnim omogočile varno in samostojno gibanje ter dostop na pokopališče.

Pol milijona evrov

V okviru naložbe bodo na osrednjem delu ploščadi namestili senčnico, ki bo sestavljena iz vzporedno nameščenih jeklenih okvirjev, povezanih z lesenimi lamelami za dodatno senčenje. Njena površina bo znašala dobrih 145 kvadratnih metrov, v višino bo merila 3,8 metra. Pod nadstrešek bodo namestili lesene klopi in drugo opremo ter korita za rastline.

Dela izvaja Grafist, ki bo ureditev sklenil v sedmih mesecih, obljubljajo koprski občinarji. “Vrednost gradbenih del znaša 512.660 evrov, v času del bodo obrede izvajali na začasni lokaciji za mrliško vežico,” so sklenili.

Vir: Ekopercapodistria