Koprski kandidat za poslanca na listi SDS Albin Železnik: Kaos ne koristi nikomur

Albin Železnik kandidira v koprskem volilnem okraju (VO 4 - Koper 1) . FOTO: Polona Avanzo
V koprskem volilnem okraju (VO 4 – Koper 1) za državnozborskega poslanca na listi SDS kandidira tudi Albin Železnik. Javnosti manj znanega kandidata, ki smo ga spraševali o tem in onem, a se je v svojih odgovorih osredotočil izključno na osebno življenje, predstavljamo v naslednjih vrsticah.

“Sem 67-letni upokojeni diplomirani inženir ladijskega strojništva. Večino svojega aktivnega življenjskega obdobja sem preživel na morju, nekajkrat obkrožil zemeljsko oblo, spoznaval tuje kulture, narode in običaje, potem pa se vedno znova z velikim veseljem vračal domov,” je za Primorsko24 povedal Železnik.

“Ko mi zdravstveno stanje ni več dopuščalo relativno zahtevnega in napornega dela ter življenja na ladji, sem svoje strokovno strojno znanje in bogate delovne izkušnje prenašal na deset generacij mladih bodočih navtikov in ladijskih strojnikov na pomorski šoli v Portorožu,” navaja in še, da je tam poučeval tudi osnove pomorskega prava.

Albin Železnik. FOTO: Osebni arhiv
Družinski človek
“Redki prosti trenutki so namenjeni družini in zemlji, moji drugi veliki ljubezni.” Železnik je navdušen, kako slednja hvaležno vrača ves vložen trud, pozornost in čas. “Oljčnik je neizmeren vir navdiha in tudi dela, vendar si na koncu bogato poplačan. Prav tako tudi vrt, njiva, travnik. Ker imam rad živali, v okviru lovske družine, že 40 let aktivno pomagam pri vzdrževanju gozdnih standardov.”
Življenje na vasi zanj pomeni tudi intenzivno vpetost v vsakodnevno dogajanje vseh v smislu medsebojne pomoči pri sezonskih opravilih, reševanju osebnih stisk in težav, pa tudi vesele, radostne dogodke in druženja. “Ob iskrenih medsebojnih odnosih, vzajemnem spoštovanju in zaupanju je tudi ključ v vratih v naši vasi odveč,” pripoveduje o  medsebojnem zaupanju v svojem življenjskem okolju.
Prisega na medsebojno spoštovanje
“Dve leti sem vdovec, imam dva odrasla otroka in šest vnukov, ki so mi v veliko veselje.
Vse življenje, zlasti na dolgih, večmesečnih čezoceanskih plovbah, sem neutudno prebiral
literaturo, vedno me je zelo zanimala slovenska in svetovna zgodovina, pa tudi religija in druga področja.”
Pravi, da življenje v majhnem in omejenem prostoru ter med maloštevilčnim prebivalstvom izoblikuje tudi osebnost. “Če naj bi bilo lepo in prijetno, je nujno medsebojno spoštovanje, strpnost, upoštevanje drugega mnenja, torej toleranca. Kaos pač ne koristi nikomur.” Veliko mu pomeni tudi glasba, mnogo prijetnih trenutkov je doživel v pevskem zboru. “Tudi kuhinja mi ni tuja. Pridelek iz domačega vrta zadostuje praktično za vse recepte, okuse, želje, dovolj ostane tudi za ozimnico,” je sklenil kandidat za poslanca Albin Železnik.
Kandidati za poslance v volilni enoti 2: Danijel Krivec, Vojko Jevševar, Mojca Mahajnc, Albin Železnik, Silvano Radin, Mara Glušič, Adrijana Kocjančič, Zvone Černač, mag. Elena Zavadlav Ušaj, Tomaž Slokar in Eva Irgl. FOTO : SDS, Matic Štojs Lomovšek
T.K.